11.12.2016. Autor: Ekspertni tim AP

Pravni savjet: Kako mogu smanjiti kaznu za veliko prekoračenje brzine

Napišite dobar prigovor i priložite sve što vam ide u prilog: platnu listu, ugovor o radu, potvrdu iz porezne...

Presretač me je snimio na vijaduktu autoceste, gdje je ograničenje 100 km/h. Izmjerena brzina, nakon smanjenja za sigurnosnih 10 posto, iznosi 151 km/h te sam kažnjen sa 3000 kn i zabrana upravljanja od 12 mjeseci. Može li se ta kazna smanjiti, jer mi je ovo prvi počinjeni prekršaj u 10 godina vožnje, da mi se ne zabrani upravljanje motornim vozilom, već dodijeli opomena ili uvjetna kazna? 

N. N.

U prigovoru napišite da ste vozili opušteno po praznoj autocesti te greškom previdjeli znak ograničavanja brzine i znak vijadukta, da priznajete počinjeni prekršaj i žalite zbog njega te da nećete više nikada slično ponoviti. Priložite sve što bi išlo u prilog smanjenju kazne - platnu listu, ugovor o radu i potvrdu iz porezne da nemate imovine odnosno prihoda iz imovine... 

Po takvom prigovoru sud ni vas ni policajca neće pozivati na saslušanje, već će izvanraspravno odlučiti o prekršajnom nalogu. Ovlast suda je da potvrdi kaznu policije, da izreče novčanu kaznu od 1000 do 3000 kn i izreče zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom od jedan do 12 mjeseci, da zaštitnu mjeru uopće ne izreče ili da je izreče u uvjetnom obliku. Ako napišete kvalitetan i jednostavan prigovor s dobrim prilozima i na vrijeme ga predate u nadležnu policijsku postaju, sud će vjerojatno smanjiti novčanu kaznu i odrediti zabranu od jedan do tri mjeseca.
CHRVulkal gume