7.12.2017. Autor: Željko Marušić

Stiže novi gradski jurišnik, Volkswagen up! GTI sa 116 KS

Do stotke ubrzava za 8,8 s, postiže 196 km/h i u Njemačkoj će koštati od 16.975 eura

Jedan od najuspješnijih modela iz Wolfsburga novijeg doba je Volkswagen up! Uvjerljivi mališan, adut a-segmenta, koji se proizvodi i kao Škoda Citigo i Seat Mii (razlika je jedino u bedžu, oznakama i opremi) toliko je uspješno napravljen, da šest godina od predstavljanja nitko ne razmišlja o smjeni, čak ni o ozbiljnijem redizajnu. Jednostavno, u najmanjoj klasi - to je to, solidno, iznenađujuće prostrano, upotrebljivo.

Prošlog proljeća stigla je službena najava sportske verzije up! GTI, za kojeg mnogi već govore da je istinski nasljednik slavnog, prvog Golfa GTI iz 1976. Volkswagenovi su stručnjaci posegli za najbolje iz svog regala, ljuti mališan iz Wolfsburga upregnut je turbobenzincem s direktnim ubrizgavanjem 1.0 TSI, koji uvjerljivo pokreće ne samo Golf, nego i Audi Q2.

Snaga povećana na 116 KS, a još više okretni moment od 200 Nm, u rasponu od 2000 do 3500/min, s 'brzim' 6-stupanjskim mjenjačem , pružaju malenom, ali čvrstom up!-u, u verziji GTI, uvjerljive performanse: do stotke potegne za 8,8 s, a najveća je brzina 196 km/h. Sve je prilagođeni tim performansama - sniženo i ojačano podvozje sa 17-colnim felgama, snažnije kočnice te sportska oprema.

Prodaja starta na njemačkom tržištu od 16.975 eura, ali brojnim doplatama lako preskoči 20.000 eura. Kod nas se očekuje na proljeće.

CHR

Vulkal gume