14.7.2017. Autor: Roberto Baždo

Toyota educira Vatrogasne postrojbe o hibridnim vozilima

Otkriven je način postupanja s hibridnim vozilima u neželjenim slučajevima prometne nesreće

Kako je svakim danom broj Toyotinih i ostalih hibrida na hrvatskim cestama sve veći, ne zaboravimo pri tome na povećani broj ulazaka turista u državu tijekom ljetnih mjeseci, među kojima će biti i onih ekološki osvještenijih vozača s hibridnim vozilima – sigurnosne službe moraju biti upoznate o načinima postupanja s hibridnim vozilima u neželjenom slučaju prometne nesreće. U takvim tužnim slučajevima prvi na mjestu nesreću su vatrogasci, nakon kojih tek dolaze ekipe hitne pomoći i prometna policija. Vatrogasne postrojbe tada čine sve kako bi unesrećene što prije izvukli iz vozila i pružili prvu pomoć, ali pri tome također moraju obratiti pažnju i na vlastitu sigurnost.

U vatrogasnoj postaji Hrvatskih autocesta Tunel Mala Kapela okupilo se 35 vatrogasaca i službe ophodnje autocesta, a pridružio im se Toyotin ovlašteni trener za hibridna vozila, koji je kroz zanimljivo predavanje od 45 minuta objasnio načine pristupanja s hibridnim vozilima. Toyota je svakako pri proizvodnji hibridnih automobila predvidjela takve neželjene situacije, te uvela nekoliko sigurnosnih procedura za pristupanje spasioca u slučaju prometne nesreće.

Najvažnije, u slučaju prometne nesreće, sustav automatski prekida napon i povezanost elektromotora između visokonaponske baterije, no iako uvijek može postojati zaostali visoki napon u kablovima, isto se rješava automatski u vremenskom periodu od 7 do 10 minuta ili ručno isključivanjem svih osigurača te otkapčanjem standardnog akumulatora koji se također nalazi ispod stražnjih sjedala.
U slučaju gašenja požara u području visokonaponske baterije, koja se isto nalazi ispod stražnjih sjedala, može se koristiti voda, no baterija je zaštićena unutar metalnog kućišta koje je također zaštićeno od naponskog proboja. S druge strane, baterija je sačinjena od više NiMH modula koji su izrađeni od materijala koji brzo izgara te ostavlja prah, čime se može pristupiti defenzivnom gušenju požara nakon potpunog izgaranja baterijskih modula unutar metalnog kućišta.

U trenucima kada se ne mari za lim vozila, koji se reže snažnim hidrauličnim kliještima, kod pristupanja s hibridnim vozilima jako je važno obratiti pažnju na jasno označene visokonaponske kablove i ostale dijelove hibridnog sustava koji mogu biti pod zaostalim naponom. U Toyota hibridima, pogonski sustav sastoji se od sljedećih dijelova: visokonaponske baterije koja je smještena ispod stražnjih sjedala i prema inverteru šalje istosmjerni napon od 144 V, koji se potom pretvara u izmjenični trofazni napon od 540 V i šalje prema pogonskom elektromotoru. Navedeni dijelovi povezani su jasno označenim narančastim visokonaponskim kablovima koji prolaze kroz podnicu vozila.
Svi navedeni savjeti i još mnoštvo korisnih informacija koje su pripadnici vatrogasnih postrojbi Hrvatskih autocesta dobili tijekom Toyotine edukacije o hibridima značajno će pomoći u pridržavanju svih aspekata sigurnosti u slučaju pristupanja hibridnom vozilu koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći, kojih je na cesti svakim danom sve više te su najpopularnija EKO vozila u Hrvatskoj.

CHRVulkal gume