6.12.2013. Autor: Dino Milić-Jakovlić

TWINGO: DVADESET MU JE GODINA TEK!

´Automobil koji nije postojao´ ove godine slavi dvadeseti rođendan

Renault je 1989. naložio direktoru projekta Yvesu Dubreilu da osmisli malen automobil koji će biti praktičan, štedljiv i udoban, ali neće konkurirati starijem bratu, Cliju. Twingov je koncept bio vođen načelom ´pristupačnog dizajna´ zadaća dizajnera bila je predložiti kompaktan automobil inovativna, privlačna dizajna po prihvatljivoj cijeni.

Za razliku od raznolikih linija konkurentskih modela, imao je jednu inačicu, sa samo jednim 1,2-litrenim motorom od 55 KS i jednim paketom opreme koji je sadržavao električne podizače prozora i zelene komande. Twingo je pri predstavljanju ponuđen u četiri boje: plavoj, crvenoj, žutoj i zelenoj. Na popisu dodatne opreme bile su samo dvije stvari: sklopivi platneni krov i klima-uređaj. Malen izvana, imao je jednovolumensku građu koja je omogućavala bolju raspodjelu prostora između motornog prostora i putničke kabine. Kotači, samo jedne veličine, pomaknuti su u same kutove karoserije, a u ponudi je bio samo jedan motor.

Kad je predstavljen u klasi malih gradskih automobila nadmašio je sve ponudom prostora za u području glave, ramena i koljena, zbog kliznog stražnjeg sjedala. Sva su se četiri sjedala mogla preklopiti do kraja i nastao bi krevet za dvoje. Dizajn instrumentne ploče jamčio je vidljivost i funkcionalnost središnje konzole s daškom humora koji je unio prekidač za paljenje svih žmigavaca u obliku klaunova nosa.

PR

 
CHRVulkal gume