Autoportal.hr - najstručniji auto portal u regiji | Autorevija - najstručniji auto magazin u regiji

Switch to desktop

IN MEMORIAM: CARROLL SHELBY 1923.-2012.

U svijetu utrka postoje poznati ljudi, legende, još veće legende i, na vrhu te piramide, jedan teksaški uzgajivač pilića

Vijest o smrti Carrolla Halla Shelbyja u bolnici Baylor u Dallasu nikoga nije previše iznenadila, mnogo više iznenađuje to što je doživio osamdeset i devet godina. Već i to što je preživio karijeru vojnog pilota u drugom svjetskom ratu i trkaću karijeru za upravljačem automobila u vrlo opasnim vremenima nakon toga vrijedno je divljenja, no ono što uistinu zadivljuje čelična je volja kojom je prelazio preko vlastitih zdravstvenih problema.

Urođena srčana mana dovela je do prvog zatajenja srca u dobi od samo sedam godina, a kasnije će voziti utrke s tabletom nitroglicerina pod jezikom i nevoljko se ipak povući iz aktivnog utrkivanja 1960. nakon izričite zabrane liječnika, samo da bi napravio još veću karijeru s druge strane 'pitwalla'. Prije točno dvadeset godina podvrgnuo se operaciji u kojoj mu je transplantirano srce, a dok je ležao u bolnici, da ne gubi vrijeme, osnovao je dobrotvornu zakladu koja je iznimno cijenjena i uspješna. Pored transplantacije srca, zadnjih je godina živio i s tuđim bubrezima.

Pedesetih je godina bio jedan od najboljih svjetskih vozača sportskih automobila, u Americi je osvojio sve što se moglo, a u Europi je u mnogo navrata potvrdio kvalitetu i ugled, ponajprije znamenitom pobjedom na 24 sata Le Mansa 1959. s Aston Martinom. Legendaran je bio i njegov stil, nastupao je u farmerskoj odori, jer jednom slučajno nije stigao presvući se između rada na vlastitoj farmi pilića i utrke. No, prava priča o njemu ponajprije je ipak vezana za razdoblje nakon prestanka aktivnog utrkivanja, kada je kreirao možda i najpoznatiji sportsko-trkaći automobil ikada, Cobru, i osvojio svjetsko prvenstvo konstruktora ispred svih ozbiljnih i uglednih tvorničkih ekipa.

Produktivna suradnja s Fordom donijela je i uspjehe s modelom GT40, kao i čitavim nizom uspješnih cestovnih izvedenica Mustanga, toliko modificiranih da je Shelby American priznat kao zaseban proizvođač automobila. U osamdesetima je surađivao s Chryslerom, pod vodstvom starog prijatelja Lee Iaccoce, a najpoznatiji je produkt te suradnje Dodge Viper.

Od osamdesetih ponovo proizvodi Cobre, a okušao se i u modernijim automobilima modelom Series 1 Roadster. Zadnje desetljeće života obilježila je ponovna suradnja s Fordom na modelima GT i raznim sportskim izvedenicama novog Mustanga. Carroll Shelby će ostati upamćen kao jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih ljudi u povijesti auto utrka i sportskih automobila uopće.

(dmj)

Galerija slika

View the embedded image gallery online at:
http://autoportal.hr/index.php/kolumnec/4333#sigProId3ad9d0c1d9
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Web by KUHADA | Auto Portal © 2014 Sva prava pridržana

Vrh Desktop verzija

game_magazine_j30 Are you sure that you want to switch to desktop version?