KAKO VOZITI SIGURNIJE?

10 savjeta za sigurnu vožnju na skliskoj cesti

Foto: Nokian Tyres

Broj nesreća znatno bi se smanjio kad bi vozači u zimskim uvjetima vozili umjereno, držali pravilan razmak te posebice poštivali pješake i vozače na dva kotača

Vozite li dovoljno sigurno i jeste li dovoljno kritični na vlastitu vožnju? Nemaju svi jednak talent za vožnju, ali to ipak ne znači da oni s manje talenta moraju voziti i manje sigurno. Za sigurnu vožnju važno je imati potpuno ispravan automobil, a preporučljivo je izbjegavati vožnju u lošim uvjetima (noć, skliska cesta). No, velik se broj nesreća događa i s potpuno ispravnim automobilima, na suhoj cesti i uz dobru vidljivost.

Sve to pokazuje da na sigurnost u prometu ipak najviše utječe vozač, odnosno način vožnje. Nesigurnom i nerazumnom vozaču ni najsigurniji automobil ne može pomoći. Prometnica nije pista, a nerazumnom i suludom vožnjom ugrožavate sigurnost svih sudionika u prometu. Zasigurno nitko normalan i razuman pametan neće biti impresioniran vašim “brzinskim rekordima” postignutim vratolomnom vožnjom na zakrčenim prometnicama.

Najgore je ako brzo vozite dok pada kiša ili je cesta skliska. Tada i najmanja neopreznost može biti kobna. Slično je i u uvjetima slabe vidljivosti i noću, naročito za osobe slabijeg vida. Pretjerivanje s brzinom zasigurno se ne isplati, jer se zbog nekoliko dobivenih minuta znatno smanjuje sigurnost vožnje.U vožnji treba biti smiren, pažljiv i oprezan. Vodite računa o drugim sudionicima u prometu, jer tako najbolje vodite računa o sebi.

Sve je puno lakše ako se vozi sporije, jer ima više vremena za reakciju, automobil bolje koči i lakše se upravlja. Posebice je važno biti oprezan u blizini škola i vrtića te kod svakog pješačkog prijelaza, stajališta autobusa. Kad god ugledate pješaka uz rub ceste, koji očito ima namjeru je prijeći, stanite i propustite ga. Ako vas vozač iza agresivno namjerava preteći, usporite i propustite ga. Umjerena vožnja, bez puno kočenja i ubrzavanja nije samo sigurnija i ugodnija. Istodobno se znatno manje troše gorivo, gume, spojka, kočnice.

Važno je voziti kulturno, a to podrazumijeva biti korektan prema ostalim sudionicima u prometu. Naučite se ustupati prednost drugima, primjerice kad vozač iz suprotnog smjera čeka na skretanje ulijevo i iza sebe je skupio kolonu. Vodite li dovoljno računa o razmaku od vozila ispred vas? Dovoljan razmak omogućit će vam pravodobno kočenje, ako vozač ispred vas iz bilo kojeg razloga iznenada nagazi na kočnicu. Na suhome je pravilan razmak pola iznosa brzine, u metrima. Dakle, pri 100 km/h, udaljite se 50 metara.

NA SKLISKOME NEMA ŽURBE
Za sigurnu je vožnju ipak najvažnija staloženost i sposobnost vozača. Na skliskom kolniku nije dovoljno smanjiti brzinu za 5 ili 10 km/h, nego i za 50 posto. Po mokroj prometnici nije pametno voziti brže od 60 km/h, a u zimskim uvjetima i znatno sporije. Ako tada i dođe do proklizavanja, lakše ćete ga kontrolirati. Više od trećine svih nesreća na cesti događa se zbog premalog razmaka od vozila ispred. Trebate stalno imati na pameti da se na skliskoj cesti znatno povećava zaustavni put, a najvažnije je da su na automobilu dobre zimske gume.

10 SAVJETA ZA SIGURNU VOŽNJU
• prije vožnje podesite sjedala, retrovizore i volan
• stakla i svjetla trebaju biti čista
• vozite defenzivno i po propisima
• što više kočite motorom
• posebice pazite pješake, bicikliste i motocikliste
• održavajte dovoljan razmak od vozila ispred
• ustupite prednost vozilu koje čeka na skretanje
• pratite sva tri retrovizora
• pratite što se događa oko prometnice
• izbjegavajte nepotrebne nagle manevre
• ne ljutite se na tuđe greške i nekorektnosti

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo