PROMETNA PATROLA

3 pouke tragične nesreće na autocesti A6

Zone radova na autocestama treba nadzirati radarskim kamerama, dopuniti članak  54. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i početi kažnjavati prekoračenje brzine do 10 km/h te toleranciju mjerenja brzine s 10 km/h smanjiti na 3 km/h

Tekst: Željko Marušić

Premda još nije poznato tko je i iz kojeg razloga, u dvostruko tragičnom frontalnom srazu tegljača i osobnog automobila, na vijaduktu Zečeva Draga na autocesti Rijeka- Zagreb (A6), na kojem je, zbog radova, promet u oba smjera usmjeren na jednu polovicu autoceste, skrenuo na traku za vozila iz suprotnog smjera, velik su negativan utjecaj imale poznate boljke i nelogičnosti našeg cestovnog prometa.

Ako putujete u Njemačku, gdje na autocestama nema općeg ograničenja brzine, a ipak su među najsigurnijima na svijetu, vodite računa o sljedećem: striktno poštujte ograničenje brzine na mjestima gdje je postavljeno (100, 80, 60…), stalno poštujte minimalni razmak od vozila ispred, jer se mjeri s gotovo svakog vijadukta i na međulokacijama (vrijedi pravilo “Halber Taho”, pola iznosa brzine, ali u metrima, primjerice pri 140 km/h – 70 metara) i posebice pazite na ograničenje brzine i razmak na mjestima gdje su radovi (Baustelle), jer su kontrole tamo najčešće.

Usto, u Njemačkoj nema apsurdne odredbe da se na cestama izvan naselja ne kažnjava prekoračenje brzine do 10 km/h, niti tolerancije mjerenja brzine od 10 km/h do 100 km/h i 10 posto iznad 100 km/h. U Hrvatskoj, dakle, ako je na autocesti, zbog radova, brzina ograničena na 60 km/h, nekažnjeno se smije voziti 80 km/h, odnosno 33,3 posto brže! U Njemačkoj, gdje se svako prekoračenje kažnjava, a tolerancija mjerenja je do 3 posto, već se sa 62 km/h ulazi u zonu kažnjavanja.

Zbog toga su nužne sljedeće mjere:

1. U zonama radova na autocestama  treba početi postavljati mobilne radarske kamere, koje bi kontrolirale prekoračenje brzine, minimalni razmak i nepropisno korištenje pametnih telefona.
2. Članak 54. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa treba doraditi uvođenjem kazni za prekorače brzine do 10 km/h.
3. Toleranciju policijskog mjerenja brzine s 10 km/h do 100 km/h i 10 posto iznad 100 km/h treba smanjiti na 3 km/h do 100 km/h i 3 posto iznad 100 km/h.