Prisjećanje na Abarth 131

Abarth 695 Tributo 131 Rally, 40 godina poslije i legenda opet živi

Abarth 131 Rally, vozilo koje je zaokupilo maštu cijele generacije zaljubljenika u automobile, ponovno se može vidjeti na cestama u novoj reinterpretaciji…

Na četrdesetu godišnjicu svoje posljednje utrke, marka odaje počast specijalnom serijom Abarth 695 Tributo 131 Rally. Ovo ograničeno izdanje bit će dostupno u samo 695 primjeraka diljem svijeta.

Najnovija verzija ovog vrhunskog modela počast je Abarthovoj trkaćoj povijesti. Natjecanja su oduvijek bila dio DNK marke, a najinovativnija rješenja – testirana na stazi radi povećanja performansi i pouzdanosti – usvojena su na normalnim serijskim automobilima, osiguravajući adrenalinsko iskustvo vožnje. Stoga je novo posebno izdanje Abartha autentična koncentracija tehnologije pod zastavom temeljnih vrijednosti brenda: performansi i stila.

Abarth 695 Tributo 131 Rally opremljen je 1.4 T-jet motorom koji isporučuje 180 KS i 250 Nm okretnog momenta pri 3.000 okretaja u minuti. Njegova maksimalna brzina preko 225 km/h, a ubrzava do 100 km/h za samo 6,7 sekundi. Također dobiva Koni FSD amortizere na obje osovine i namjenski kočioni sustav koji uključuje aluminijske Brembo čeljusti i četiri klipa sprijeda te 305 mm i 240 mm ventilirane diskove straga.

Opremu upotpunjuju crni 17-inčni aluminijski naplatci s dijamantnom završnom obradom i ispušni sustav Record Monza Sovrapposto – evolucija sustava Record Monza, sada s četiri okomito prekrivena ispuha. Inovativni Spoiler ad Assetto Variabile, koji se može podesiti na 12 položaja, s nagibom od 0° do 60°, poboljšava stabilnost u zavojima i pruža veću reaktivnost na mješovitim cestama. Na primjer, pod kutom od 60° i brzinom od 200 km/h, aerodinamičko opterećenje raste do 42kg.

Abarth 695 Tributo 131 Rally ima jedinstven i profinjen izgled, s posebnim referencama na svog povijesnog prethodnika, kao što je nova dvobojna boja Blue Rally, koja reinterpretira njegovu izvornu boju u suvremenom izdanju.

Abarth 695 Tributo 131 Rally je prvo vozilo Scorpion koje sadrži ‘Uskršnja jaja’—sićušne stilske dragulje koje dizajneri skrivaju kako bi iznenadili kupce—poput siluete 131 Rallya ugravirane na donjem dijelu vrata automobila, na Alcantara instrument ploči i na naslonima za glavu novih sjedala.

Posebno posveta ovoj posebnoj seriji, livreja je ukrašena krovom i stubovima u crnoj Scorpion Black. Ista plava boja nalazi se na poklopcima ogledala i pojedinim detaljima u interijerima. Dostupne su i monokromatske livreje Blue Rally i Record Grey.

Unutrašnjost, njegovu izvedbu karakteriziraju Sabelt tkanina sjedala s plavim umetcima i šavovima inspiriranim onima iz povijesnog automobila, ali reinterpretiranim u modernom standardu.

Sve to pomaže nas podsjetiti na legendarnu povijest relija Abarth 131, koji je debitirao 1976. u skupini 4. Njegov zavidan rekord uključuje šest godina u Svjetskom prvenstvu u reliju (1976.-1981.) i pobjede na 18 međunarodnih relija, tri svjetska relija. Prvaci konstruktora (1977., 1978. i 1980.), dva naslova FIA kupa za vozače relija s Markkuom Alénom i svjetski prvak u vozačima s Walterom Röhrlom.

Foto: Abarth

Autor