ALTERNATIVA?

ADAC proziva proizvođače, serijska LED svjetla su nedovoljno trajna, a njihov popravak preskup

-

Već svi jako dobro znamo kako LED svjetla znače trajnost i pouzdanost, posebno ako ih usporedimo s halogenim žaruljama…

No, ADAC sada tvrdi drugačije. Njemački, ujedno i najveći europski auto klub donio je zanimljiv uvid za nova svjetla koja stižu serijski na automobilima. Kao glavni problem navode njihovu kompleksnu formu, kao i problematiku u otklanjanju kvara. S druge strane, ni životni vijek im nije za pohvalu.

Prednosti LED tehnologije su nesporne, a prije svega garantiraju bolje osvjetljenje, dugotrajniji vijek upotrebe. Međutim, to u praksi izgleda drugačije. Zato je ADAC prozvao sve proizvođače automobila, u pogledu kako LED farovi ne ispunjavaju očekivanja, prije svega u vidu trajnosti i mogućnosti popravka.

Sama problematika kvara zapravo na koncu donosi zamjenu kompletnog fara!
Dok priče o cijeni popravka Matrix ili laserski LED svjetala bolje da ne spominjemo. Zamislite da morate 20.000 kuna i više, za izdvojiti za jedan far?

Iz ADAC organizacije stoga su zaključili, kako većina LED farova nije ni konstruirana na takav način, kako bi se mogli popraviti, iako bi to načelno bilo moguće i izvedivo ukoliko bi se desio nekakav kvar ili lom integrirane kontrolne jedinice.

Koliko je ADAC ‘oprao’ proizvođače, govori i iznošenje činjenica kroz brojke. Prosječan vijek LED sijalice iznosi 15 godina, dok je u Njemačkoj prosjek godina korištenja jednog automobila oko 18 godina. Kod nas? I preko 20 godina… Dakle, kad jednog dana kroz 15 godina otkaže svjetlo, možda će bolje biti zvati CIOS

Zato, drugi put kada vidite dojmljiv automobil sa slabom doplatom u vidu svjetala, dobro razmislite kako ćete prokomentirati ovaj potez kupca. Skupa doplata koja donosi više glavobolje, možda ne prvom ili drugom vlasniku, ali onaj treći bi mogao biti u problemu…

Zato zamjenske puno povoljnije i dugotrajne LED žarulje (ako ih već želite ugraditi) i nisu tako loša solucija…

LED žarulje na klasičnom faru? Nije loša kombinacija, a puno je više isplativija…

Autor