NEODOLJIV TALIJANSKI ŠMEK

Alfa Romeo dvostruki pobjednik natjecanja „Motor Klassik Awards”

Čitatelji specijaliziranog njemačkog časopisa proglasili su talijansku marku najpopularnijim klasičnim automobilom u kategoriji kabrioleta. Alfa Romeo Giulia Sprint GT osvojila je nagradu za najpopularniji „sportski automobil” za široke mase…

Još jedna dvostruka pobjeda za marku Alfa Romeo na natjecanju „Motor Klassik Awards”. U posljednjem su krugu čitatelji njemačkog časopisa dva klasična modela povijesne talijanske marke proglasili pobjednicima u njihovim kategorijama. Alfa Romeo Spider – prvi put plasiran na tržište 1966. – osvojio je 24,9 % glasova u kategoriji „kabrioleta”. Alfa Romeo Giulia GT – plasirana na tržište tri godine kasnije – osvojila je 34,8 % glasova u kategoriji najpopularnijeg „sportskog automobila” za široke mase. Ova prestižna nagrada dolazi u godini koja se posebna za marku. Marka naime 2020. slavi prvih 110 godina postojanja marke Alfa Romeo i prekretnica je u automobilskom svijetu prema broju osvojenih nagrada, tehnološkim inovacijama i kreacijama za sjećanje na četiri kotača, među kojima su i dva udarna modela koja su osvojila nagradu „Motor Klassik Awards”.

Izniman dizajn prve generacije modela Alfa Romeo Spider, poznatog pod nazivom „Duetto”, remek je djelo Battista Pinifarine. Dvosjed s 1,6-litrenim motorom od 80 kW (109 ks) predstavljen je publici na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 1966. godine. Proizvodni program kasnije je nadopunjen 1,3-litrenim motorom od 65 kW (88 ks) i verzijom s četiri cilindra zapremnine 1750 cc i izlazne snage 87 kW (119 ks). Model Alfa Romeo Spider postao je međunarodna zvijezda nakon nastupa u hit filmu „Diplomac” (1967.) u kojem su glavne uloge uz njega odigrali Dustin Hoffman i Anne Bancroft. Godine 1969. marka Alfa Romeo predstavila je redizajniranu verziju modela Spider, s odsječenim stražnjim krajem („Kammback”).

Model Alfa Romeo Giulia Sprint GT poznat je pred njemačkim obožavateljima kao jedan od velikih klasika na četiri kotača pod nadimkom „Bertone”, što je referenca na radionicu u kojoj je dizajnirana karoserija. Automobil s osobnošću, kabriolet Giulia, dostupan s motorima od 1,3 do 2,0 litre zapremnine (od 65 kW (88 ks) do 96 kW (131 ks)), postigao je iznimni prodajni uspjeh. Od 1963. godine do 1976. godine Alfa Romeo proizveo je oko 225 000 primjeraka tog modela.

Najpoznatiji model vozila Alfa Romeo Giulia Sprint jest GTA. Lagani kabriolet, s karoserijom uglavnom od aluminija i 1,6-litrenim motorom s dvostrukim paljenjem – po dvije svjećice po cilindru, postao je najuspješniji trkaći automobil kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina 20. stoljeća. Razni modeli Alfa Romeo Giulia Sprint GT u trkaćim verzijama osvojili su tri naslova na natjecanjima europskog prvenstva „European Touring Car Championship”.

Bertone je do danas ostao najprodavaniji klasični talijanski automobil u Njemačkoj, što u potpunosti opravdava njegovu pobjedu u kategoriji rezerviranoj za najpopularnije sportske automobile u okviru natjecanja „Motor Klassik Awards 2020”.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo