Tonale kao uzor

Alfa Romeo Stelvio (2023.), još jedan redizajn za veliki dan kultne talijanske marke

Alfa Romeo Stelvio (foto: Alfa Romeo)

Stelvio kao i Giulia slavi važan dan, danas je predstavljen u osvježenom izdanju…

Odmah su na prvu primjetna „3+3“ kombinacija LED Adaptive Matrix svjetla. Time Talijani naglašavaju  snažan osjećaj bliskosti s modelom Tonale i istovremeno podjseća na jedan od poznatih elemenata brenda koji su uveli legendarni model Alfa Romeo SZ Zagato i konceptualni model Alfa Romeo Proteo. Tri modula čine jedinstven prednji dio novih modela Giulia i Stelvio, te će činiti efektni dnevni vizual.

Novi Stelvio, baš kao i Giulia su opremljeni najsuvremenijom tehnologijom kako bi se omogućilo komforno i povezano iskustvo, dok u isto vrijeme pruža prepoznatljivo zadovoljstvo vožnje Alfa Romeo modela. Najvažnija promjena može se uočiti na instrument tabli. Sadrži novi, kompletno digitalni 12,3-inčni TFT ekran, gdje je moguće pristupiti svim informacijama o vozilu i parametrima koji se odnose na tehnologije autonomne vožnje. Gledano tema, nudi tri varijante: Evolved, Relax i Heritage. Evolved predstavlja budućnost dizajna brenda Alfa Romeo i koristi centralni dio ekrana, ali ipak zadržava grafiku cijelom dužinom. Relax je fokusiran na komfor, ne sadrži detaljne informacije o vozilu. Heritage je inspiriran legendarnim modelima brenda iz šezdesetih i sedamdesetih, s upečatljivim detaljima kao što su obrnuti brojevi na brzinomjeru.

Novi Giulia i Stelvio su opremljeni fluidnim i intuitivnim Human Machine Interface (HMI) sistemom pomoću koga su sve funkcije pri ruci. Sistem za informacije i zabavu donosi sadržaj, funkcionalnost i „Alfa Connect Services“, u okviru kojeg se nudi više korisnih usluga za sigurnost i komfor, dizajniranih tako da se ažuriraju bežično. Na primer, funkcija „My Remote“ obuhvaća različite usluge kao što je mogućnost kontroliranja neke od funkcija vozila (otvaranje/zatvaranje vrata…) iz daljine pomoću pametnog telefona/pametnog sata. Počevši od danas, NFT (nezamjenljivi tokeni) tehnologija je dostupna za nove modele Giulia i Stelvio – što predstavlja svjetsku ekskluzivu u automobilskoj industriji, koju je talijanski brend započeo modelom Tonale i koja je danas dostupna za cjelokupnu gamu. Tehnologija je zasnovana na konceptu nepromjenjivog digitalnog zapisa u kome se čuvaju glavne informacije o svakom vozilu. Ovaj upečatljivi element van automobila, koji se lako koristi i koji je održiv, dodatno naglašava inovativni karakter brenda. Po izboru klijenta, NFT generira certifikat gdje se čuvaju podaci o životnom ciklusu vozila. Ovaj certifikat može da se koristi kako bi se garantirala odgovarajuća očuvanost vozila i time se štiti njegova rezidualna vrijednost.

Dinamika vožnje novih Alfa Romeo modela Giulia i Stelvio je ponovo najbolja u klasi u njihovim segmentima. Oni pružaju intenzivno iskustvo vožnje u autentičnom Alfa Romeo duhu, što podrazumijeva odgovarajuću ravnotežu između talijanskog dizajna, vrhunskih motora, savršene raspodjele težine, specijalnih tehnoloških rješenja i izvrsnog odnosa težine i snage. Suština današnjih i starijih modela brenda Alfa Romeo sadržana je u „magičnoj“ formuli koja je, od modela Tonale (simbola metamorfoze brenda), nastavila redefinirati sportski duh za 21. stoljeće, tako da on obuhvaća i održivost.

Lakoća i agilnost: savršeno i sportsko dinamično ponašanje modela Giulia i Stelvio podržano je upotrebom ultra-lakih materijala kao što je aluminij (npr. korišten je za osnovu motora) i karbona (npr. za kardansko vratilo), što je preuzeto direktno iz svijeta utrka.

Pogon na sva četiri točka s Q4 tehnologijom: dizajnirana je tako da upravlja prianjanjem vozila na reaktivan i predvidiv način, kako bi se osigurali najviši mogući nivoi performansi, efikasnosti i sigurnosti. Q4 tehnologija garantira sve prednosti pogona na sva četiri točka i istovremeno jamči smanjenu potrošnju goriva, reakciju i zadovoljstvo vožnje vozila s pogonom na zadnjoj osovini. U srcu Q4 sistema je sistem Active Transfer Case (ATC) koji prati uvjete prianjanja i radnje vozača u stvarnom vremenu kako bi osigurali najbolje performanse.

Novi Stelvio bit će dostupan u paketima opreme – Super i Ti – od kojih svaki ima upečatljive karakteristike kako bi se zadovoljili i najzahtjevnije kupci. Paket opreme Super, početni model za jedinstveno Alfa Romeo iskustvo, može se prilagoditi odabirom paketa Sprint, koji obuhvaća razne sportske dodatke. Paket Ti, koji naglašava eleganciju i istaknuti karakter vozila, može se unaprijediti paketom Veloce kako bi se postigle maksimalne performanse i sportski duh.

Konačno, novi Giulia i Stelvio nude značajne promjene u pogledu motora: na svim modelima u gami, sada je dostupan i 160 KS dizel motor s pogonom na zadnje kotače. Tu su i moćni benzinski motori, a kruna je onaj od 280 KS s pogonom na četiri točka i dizel motor od 210 KS. Barem dok se ne pojavi QV izvedba…

Za premijeru facelift modela Alfa Romeo časti, te uvodi specijalnu seriju Competizione – autentičnu „koncentraciju“ stila koja će sigurno oduševiti Alfa Romeo zajednicu. S Veloce paketom koji je dostupan za svaki paket, prvo izdanje biće glavno u gami, a ističe se zbog ekskluzivne Moon Light mat sive boje i crnih čeljusti kočnica.

Foto: Alfa Romeo

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo