PRVE ISPORUKE VEĆ NA PROLJEĆE

Aston Martin Vantage (2024.), složen za prave vozače

Foto: Aston Martin

Novi Vantage potvrđuje status koji je stekao kroz generacije, a simfonija iz Mercedes-AMG motora je opet ono o čemu se priča…

Aston Martin proizvodi Vantage već 74 godine. Aktualna generacija GT automobila s dvoja vrata u prodaji je od 2018. godine, a nakon šest godina na tržištu dobiva veliko osvježenje. Zamislite to kao obični facelift, ali pun mehaničkih novosti do kojih vam je zapravo stalo. Nove bregaste osovine, revidirani zupčanici, izmjene na šasiji i slično. Također izgleda mnogo bolje.

Foto: Aston Martin

Krajnji rezultat ovih promjena je naravno impresivan. Mercedes-AMG 4,0-litarski V8 motor u Vantageu sada proizvodi masivnih 656 konjskih snaga, 153 ‘konja’ više u odnosu na stari automobil.

AMG V8 podržava provjereni 8-stupanjski ZF automatski mjenjač, koji snagu šalje na stražnje kotače putem elektroničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem. Zadnji prijenos na diferencijalu skraćen je na 3,083:1 kako bi se omogućilo brže ubrzanje, ali to nije utjecalo na dugu najveću brzinu Vantagea. Novi Aston ne samo da može sprintati do 100 km/h za samo 3,4 sekunde, već postiže najveću brzinu od 325 km/h.

Čvrstoća šasije također je poboljšana straga s raznim promjenama, koje omogućuju novim adaptivnim amortizerima automobila Bilstein DTX da rade još bolje. Teško je na papiru kvantificirati što sve to znači, ali Aston inzistira na tome da za upravljačem postoje opipljive razlike između novih i starih postavki.

Foto: Aston Martin

Softver omogućuje sve te promjene hardvera. Iz Astona govore da su različiti načini upravljanja trakcijom automobila, sustav kontrole pokretanja i elektronički servo upravljač ponovno podešeni kako bi pružili više performansi i angažmana vozača. Tvrtka je dugo govorila o tome kako svi ti sustavi prikupljaju podatke i rade, ali pravi test bit će kako se sve to zbraja na krivudavoj cesti.

Foto: Aston Martin

Svu ovu tehnologiju zaustavlja kočioni sustav koji se sastoji od prednjih čeličnih rotora od 400 mm s čeljustima sa šest klipova i stražnjih rotora od 360 mm s čeljustima s četiri klipa. Komplet karbonski kočnica dostupan je u opciji…

Novi Vantage je širi za punih 2,5 cm od prethodnika. Isporuke novog modela počet će u drugom tromjesečju 2024., a cijena za sad nije poznata.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo