AUDI PLUG-IN HIBRID

Audi Duo – plug-in hibrid iz 1989. predak je današnjem konceptu ekologije u automobilima

Premda je generalno mišljenje kako su plug-in hibridi nova pojava, Audi je prije čak 31 godinu imao svog ‘konja za utrku’ u području ekologije. Audi Duo predstavljen je 1990. u Ženevi, a proizveden je u svega 10 primjeraka…

Audi Duo službeno je predstavljen na Auto salonu u Ženevi 1990., a koristio je platformu tadašnjeg modela 100 Avant. Bio je to koncept koji i nije bio najbolje prihvaćen, pretežito zbog kompleksnosti izrade.

(foto: Audi)

Ispod haube krio je pouzdani i tad učestali 2.3 atmosferski benzinski motor s pet cilindara koji je razvijao 134 KS na prednjoj osovini. No, Siemens je odlučio pružiti podršku te je ugradio svoj elektromotor na stražnju osovinu snage 12 KS. 

(foto: Audi)

Baterija se nalazila ispod prtljažnog prostora, a iako su najčešće radili u tandemu, Audi Duo je imao čak 40 kilometara dosega, ukoliko brzina nije bila viša od 50 km/h. Za punjenje baterije koristio je regenerativno kočenje, ali i solarne panele na krovu.

(foto: Audi)

Audi je proizveo ukupno 10 primjeraka modela Duo, a jedan od njih je korišten i kao taksi vozilo u Ingolstadtu. Međutim, nikada nije prodavan, a serijsku je proizvodnju ugledao tek model A4 Duo 1997. godine, doduše u ‘sramežljivih’ 60 primjeraka…

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo