KAKAV USPJEH

Audi u mađarskoj tvornici proslavio proizvodnju 40-milijuntnog motora

40-milijunti motor sišao je s proizvodnih linija Audija Hungaria…

Vjerojatno niste ni znali, kako je bilu Hrvatske, pravi rasadnik pogonski sklopova za Audi. Električni pogon od 190 konjskih snaga (140 kW), koji će se iz tvornice u Bruxelles transportirati “zelenim vlakovima” s neutralnim CO2, gdje će biti instaliran u jedan od e-tron modela. Upravo on je jubilarni, 40.000.000 proizvod s linije…

Audi Hungaria počeo je proizvoditi motore 1994. godine, a izrastao je u najvećeg proizvođača motora na svijetu. 2018. je bio početak nove ere, jer je Audi Hungaria započela serijsku proizvodnju elektromotora, s više od 200.000 jedinica proizvedenih u Győru do danas. U duhu elektromobilnosti, tvrtka se već priprema za proizvodnju sljedeće generacije elektromotora.

“Kao vodeći svjetski proizvođač motora, Audi Hungaria ima gotovo 30 godina iskustva u proizvodnji učinkovitih motora s unutarnjim izgaranjem, a od 2018. godine sada se širimo i na električne pogone. Dovršetak našeg 40 -milijuntog motora još je jedan dokaz naših izvrsnih performansi. Ponosan sam na tim Audi Hungaria. Njihova visoka razina stručnosti i predanost jamči našu spremnost za sve buduće izazove, ”dodao je Alfons Dintner, predsjednik Uprave Audija Hungaria.

Četverocilindrični benzinski (Otto) motori činili su najveći dio od 40 milijuna motora koje je proizveo Audi Hungaria, s ukupno preko 19 milijuna proizvedenih motora. Četverocilindrični dizelski motori zauzeli su drugo mjesto s više od 11 milijuna jedinica, dok su šestocilindrični Otto motori činili gotovo 4,5 milijuna jedinica od 40 milijuna motora proizvedenih u Győru.

Povijest proizvodnje motora u Audiju Hungaria započela je 1994. godine s četverocilindričnom jedinicom s pet ventila. Njegov portfelj proizvodnje motora od tada se neprestano širi, uvođenjem novih tipova motora, poput CNG motora i električnih pogona. Audi Hungaria sada je izrastao u najvećeg proizvođača motora na svijetu. Zaposlenici tvrtke proizvode gotovo dva milijuna motora godišnje za 38 tvornica vozila Volkswagen Grupe diljem svijeta.

Foto: Audi