Aurus Senat, ruski Rolls-Roce, krenuo u proizvodnju, cijena od 200.000 eura

Tko god dizajnirao Aurus Senat, teški je profesionalac, premda je “izmiješao” stilove Rolls-Royce Phantoma, Chryslera 300C i Bentley Mulsannea. A sve ukazuje da iza ovog ruskog automobilskog mega-projekta, stoje BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen i Bosch!

Aurus Senat je statusna limuzina najviše klase, koja se proizvodi u osnovnoj dužini od 5630 mm i rastegnutoj od 6620 mm, s integralnim pogonom (4×4). Jedino što je izravno potvrđeno je iza osnovnog projekta bi-turbobenzinca 4.4 V8, snage 590 KS, koji se kombinira s elektromotorom od 46 kW stoji Porsche i riječ je o izvedenici motora koji pokreće model Porsche Panamera.

No snažniji motor 6.6 V12, snage 865 KS u osnovi je motor iz najsnažnije, Top Gun Serije 7, modela BMW M760Li, a izvedenica tog motora pokreće Rolls-Royce Phantom. No, činjenica da je za prijenos snage izabran “ruski” automatski mjenjač 9-speed KATE R932 pokazuje da je u posao uključen i Mercedes-Benz. Zašto bi Rusi, za male serije razvijali svoj mjenjač, kad takvog već imaju Nijemci – Mercedesov 9G-Tronic?!

Osnovna verzija do stotke ubrzava za šest sekundi, a snažnija za samo pet, a brzina je elektronički ograničen na 250 km/h. Izvedba i luksuz unutrašnjih detalja, od najfinije kože, brušenog aluminija i plemenitog drva, najviše razine izvedbi sjedala, grijanja, ventilacije, vibriranja sjedala, do vrhunskih informacijskih sustava i gadgeta, digitalne instrumentne ploče i zaslona.

Nije u pitanju samo izvedba, nego i kvaliteta izvedbe, u kojoj su sudjelovali najbolji njemački podisporučitelji. Dio tehnologije je, naravno prebačen u Rusiju, ali zbog malih serija, jasno je da LED farove, upravljačku elektroniku i infotainment isporučio Bosch, koji je izravno uključen i u proces kontrole kvalitete.

Postavlja se pitanje zašto su BMW, vlasnik Rolls-Roycea, Volkswagen, koji u portfelju drži Bentley i Mercedes-Maybach pristali pomoći projektu koji bi im mogao konkurirati? Prvo, riječ je o strateškim njemačkim interesima u suradnji s Rusima i tako je odredila Big Mamma (Angela Merkel). A drugo, Aurus Senat neće biti izravni konkurent Rolls-Royceu, Bentleyu i Mercedes-Maybachu. Za sve ima mjesta na globalnom tržištu svjetskih moćnika i bogataša i to će tržište u predstojećem razdoblju kovida i post-kovida rasti.

Planirana je posebna proizvodnja za potrebe Vladimira Putina i ruskih ministarstava. Ta će serija biti blindirana i opremljena svim sustavima pasivne i aktivne zaštite najveće razine. Blindirani Aurus Senat bit će otporan na napade iz zraka (dronovima), bojne otrove, a potpuno je hermetiziran i otporan na potapanja.

U tom segmentu ne može sve biti otkriveno, ali predsjednički će Aurus Senat, poput automobila Jamesa Bonda, slavnog filmskog Agenta 007, biti u stanju primiti udarce, ali i uzvratiti. Po tim će se standardima izrađivati i posebna vozila sa Specijalnu službu.

Proizvodnja u gradu Alabugi, ruskoj republici Tatarstan pokrenuta je 31. svibnja 2021., s godišnjom serijom od 5000 primjeraka. Računa se i na kinesko i arapsko tržište gdje će automobil kakvog vozi Putin biti prvorazredni hit. Bogati oligarsi već stoje u redu za narudžbe, a takvi će automobili biti zanimljivi i šeicima, celebrityjima, uspješnim biznismenima koji posluju s Rusijom. O kvaliteti neće trebati brinuti jer sve će biti pokriveno potpunim jamstvom. Cijena je od 200.000 eura naviše, a prve se isporuke očekuju krajem godine.