ODBROJAVANJE JE POČELO

Autoindustrija, nakon korone i rata, pokreće novo razdoblje napretka

Istražujući trendove kojima kreće autoindustrija u postkorona razdoblju, nakon što se smiri rat u Ukrajini, otkrili smo informacijski usmjerene tehnologije koje bi trebali igrati središnju ulogu u budućnosti na kotačima…

Uz tehnologije poput umjetne inteligencije koje postoje već neko vrijeme, novije tehnologije poput Interneta stvari (Internet of things) također pronalaze brojne primjene u automobilskoj industriji. Dotaknimo se top 5 trendova koji će biti aktualni u auto-moto industriji u tekućoj godini.

Autonomna vozila

Autonomna ili samovozna vozila imaju za cilj minimalizirati potrebu za ljudskim vozačima i trebala bi transformirati svakodnevni prijevoz. Ona bi prvenstveno trebala povećati brzinu isporuka, smanjiti zastoje i učiniti javni prijevoz relativno sigurnijim. Najbolji primjer bilo bi smanjenje prometnih nezgoda uzrokovanih umorom i nemarnošću vozača. Vozila bi bila opremljena s naprednim tehnologijama prepoznavanja, poput računalnog vida s poboljšanom inteligencijom koje prepoznaje prepreke na putu.

Internet stvari (IoT)

U automobilskoj industriji Internet stvari omogućuje sigurnu komunikaciju između dva ili više vozila, kao i vozila s različitim komponentama infrastrukture. Ova tehnologija poboljšava sigurnost na cestama, rješava prometne gužve te smanjuje zagađenje i potrošnju energije boljim upravljanjem vozilima. Startupi i tvrtke razvijaju napredne senzorske tehnologije kako bi prikupili više podataka o vozilu, ali i omogućili vozilu da razumije okolinu. Tehnologija Interneta stvari također automatizira i neke detalje kao što su plaćanje goriva i cestarine.

Povezivost

Ljudi žele biti povezani što je to više moguće. Primjerice, na svojim mobitelima možemo jednostavno razgovarati s drugima, čitati vijesti, pratiti događanja, dobivati obavijesti o događanjima, reklame, i pravovremeno iskorištavati različite ponude kao što su popusti, prilike za iskoristiti bet365 bonus, akcije i slično. U današnje vrijeme i vozila dolaze sa svojim jedinstvenim digitalnim identitetom koji je zaštićen, a koji ih ujedno razlikuje od ostalih vozila u mreži. To omogućuje pojednostavljeno nadgledanje podataka o vozilu kao što su osiguranje, sigurnost vozača, održavanje i upravljanje vozilom. Dijeljenje podataka o vozilima pomaže ne samo pojedinačnom vozaču, već i cijelom ekosustavu mobilnosti.

Električna energija

Iscrpljivanje zaliha fosilnog goriva i šteta za okoliš uzrokovana njihovom uporabom pozivaju na promicanje uporabe električnih vozila. Ona još uvijek nisu zaživjela do razine koja bi bila zadovoljavajuća i kojoj se nadamo, ali to bi se moglo u bliskoj budućnosti drastično promijeniti. Kako bi ovi tipovi vozila postali popularniji i pristupačniji svakodnevnim vozačima, njihovi se proizvođači trebaju pozabaviti problemima kao što su visoka cijena, loša baterija, neodgovarajuća infrastruktura za punjenje, kao i napajanje mreža za punjenje koristeći isključivo obnovljive izvore energije.

Analiziranje podataka

Budući da živimo u vremenu u kojem informacije i podaci imaju jako velik značaj, napredno analiziranje podataka moglo bi donijeti i razne odluke tijekom životnog ciklusa vozila. Podaci prikupljeni iz vozila omogućuju jednostavnije i lakše održavanje, informiraju vlasnike vozila o njihovom automobilu i upozoravaju nadležne vlasti u slučaju nesreća i sličnih situacija. Također, podaci prikupljeni u određenom vremenskom periodu mogu pomoći i samim proizvođačima prilikom unaprjeđivanja tehnologija jer će znatno lakše moći detektirati što je bitno poboljšati, a što radi baš onako kako je i osmišljeno da bi trebalo. Kada smo kod analiziranja podataka, analizirajući ove trendove za koje možemo očekivati da će biti od velikog značaja u ovoj i idućim godinama, možemo reći da je pred nama uzbudljivo razdoblje u auto-moto industriji.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo