NAJAVA ZA ELEKTRIČNO DOBA

Bentley Batur je najsnažniji model marke ikada i pokazatelj novog dizajnerskog izričaja

Bentley Motors je danas predstavio Bentley Mulliner Batur – novi grand touring coupé s dvoja vrata ograničen na 18 serijskih primjeraka koji utjelovljuje početak dizajnerske revolucije marke…

Kreiran od strane direktora dizajna Andreasa Mindta i njegovog tima, Batur je izlog novog DNK dizajna koji će u konačnici voditi dizajn Bentleyeve buduće ponude električnih vozila (BEV).

Kolekcija od samo 18 serijskih primjeraka Batura najnoviji je projekt Bentleyeva internog odjela za izradu karoserija i karoserija, Mulliner, nasljeđuje Bacalar – seriju od 12 pojedinačno specificiranih, dizajniranih i ručno izrađenih Barchetta koje su ponovno pokrenule izradu karoserija u Bentleyju. Kao i njegov prethodnik – Bacalar – Batur je dobio ime po prekrasnoj prirodnoj vodenoj površini. Jezero Batur je 88 m duboko, 16 km2 veliko kratersko jezero u Kintamaniju na otoku Bali, u Indoneziji, i daje vodu bogatu hranjivim tvarima i uvelike pomaže lokalnoj poljoprivrednoj kulturi.

Batur će također biti najsnažniji Bentley dosad, s verzijom od 740+ KS legendarnog, ručno sklopljenog 6,0-litrenog W12 motora s dva turbopunjača koji je metaforički i doslovno pokretao Bentleyjev uspjeh posljednja dva desetljeća. Dok motor ulazi u svoje zadnje godine postojanja kao dio Bentleyjeva Beyond100 puta transformacije do pune elektrifikacije, Batur slavi W12, njegovu snagu, okretni moment i profinjenosti. Performanse motora bit će usklađene s najnaprednijom Bentley šasijom ikada, sa Speed-tuned zračnim ovjesom, električnom aktivnom kontrolom protiv prevrtanja, eLSD, upravljanjem na sva četiri kotača i vektoriranjem zakretnog momenta.

Svih 18 primjeraka Batura već je rezervirano. Svaki će biti dizajniran u suradnji s kupcem, vođen Mullinerovim internim dizajnerskim timom. Kupci će moći odrediti boju i završnu obradu praktički svake površine Batura, kako bi stvorili potpuno individualan automobil. Svaki će zatim biti ručno izrađen tijekom nekoliko mjeseci u Mullinerovoj radionici u Bentleyjevoj ugljično neutralnoj tvornici u Creweu u Engleskoj, a prve isporuke očekuju se sredinom 2023. godine.

Foto: Bentley

Autor