TIK DO M MODELA

BMW 128ti, povratak povijesti i vozački gušti za svaki dan

S posebno podešenim M Sport ovjesom i Torsenovim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, kompaktni sportski model s pogonom na prednje kotače donosi izraženi sportski osjećaj u vožnji…

Novi BMW 128ti je istinski sportaš, suptilne naravi. Pozicioniran je između izvedbi 120i i top izvedbe BMW M135i xDrive.

Pojavit će se na tržištu u studenom, a cijene u Njemačkoj počinju od 41.574 eura.

Sa svojim posebno podešenim M Sport ovjesom (spušten dodatno za 10 milimetara), Torsenovim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem i prilagođenom upravljačkim programom, kompaktni sportski model s pogonom na prednje kotače usredotočen je na izuzetno privlačan užitak u vožnji.

Čvršće opruge i amortizeri u skladu s tim prilagođeni pružaju izvrsnu dinamiku vožnje. Uz to, pogon na prednje kotače 128ti smanjuje masu, do 80 kilograma lakši od najsnažnijeg modela.

Pogonski dio predstavlja 2.0-litreni motor s tehnologijom BMW TwinPower Turbo. Cijelu priču prati osam brzinski Steptronic Sport mjenjač koji dolazi standardno u ovoj izvedbi.

Kao i u BMW M135i xDrive, standardno ugrađeni sustav kočenja M Sport s crveno obojenim čeljustima. Dvobojni aluminijski naplaci (553 M) s Y-krakom, rezervirani su isključivo za model BMW 128ti, dok se sportske gume Michelin Pilot Sport 4 mogu navesti kao opcija.

Interijer je dobio dodatne specifične navlake i ukrasne lajsne, obloge i značku “ti” ispred stražnjih kotača u sportskoj crvenoj boji. Ako je BMW 128ti naručen s metalnom bojom Melbourne Red ili Misano Blue, naglasci i značka “ti” (koji se po želji mogu izbrisati) dolaze u crnoj boji.

Standardna specifikacija u Njemačkoj uključuje proširenu oblogu Shadowline s crnom rešetkom “bubrega” i crnim retrovizorima, dok opcionalna BMW Individual svjetla Shadowline za prednja svjetla stvaraju tamniji izgled, potpomognuti odsutnošću različitih kromiranih obloga.

BMW 128ti udahnjuje novi život dugoj tradiciji BMW vozila. Tamo 1960-ih, značka „TI“ (kasnije „ti“) označava „Turismo Internazionale“ i ističe posebno sportske modele – od kultnih BMW 1800 TI i BMW 2002 TI do BMW 323ti Compact i BMW 325ti Compact tijekom kasnih ’90-ih godina.

foto: BMW

Autor