Ekskluzivna mala serija od 50 primjeraka

BMW 3.0 CSL krenuo s proizvodnjom, sve je posebno u ovoj priči

Foto: BMW

Kako bi obilježio svoj 50. rođendan, BMW M ima poseban dar za svoje kupce i obožavatelje širom svijeta: BMW 3.0 CSL.

Koncept i dizajn ovog ekskluzivnog posebnog modela, koji je predstavljen u obljetničkoj 2022. godini, odaje počast legendarnom “Batmobileu”, povijesnom BMW-u 3.0 CSL iz ranih ’70-ih i prvom samostalnom modelu tvrtke BMW M. 50 godina kasnije, u proljeće 2023. godine, ekskluzivna reinterpretacija ovog klasika sada će se izrađivati u razdoblju od nekoliko tjedana u tvornici BMW Group Dingolfing.

Foto: BMW

Lokacija u Donjoj Bavarskoj tako pokazuje svoju stručnost u izgradnji ekskluzivnih malih serija i BMW M vozila. BMW M4 Coupé i Cabrio, BMW M5 i BMW M8 Coupé, Cabrio i Gran Coupé već silaze s njegovih proizvodnih traka. Uključujući modele M Performance, proizvodnja M vozila dosegla je oko 50.000 jedinica samo u 2022. godini.

Direktor tvornice Dingolfing Christoph Schröder: “Ponosni smo što nam je povjerena izrada tako kultnog automobila. Ističe širok raspon modela i tehnologija koje imamo ovdje na licu mjesta – od potpuno električnih BMW i modela pa sve do naših M modela visokih performansi. I to pokazuje da, uz visoko automatiziranu proizvodnju velikih serija, također briljiramo u ručnoj izradi automobila.”

Upravo je ova kombinacija ono što karakterizira proces proizvodnje BMW 3.0 CSL, gdje je fokus na preciznoj izradi.

Iako se karoserija posebnog modela temelji na karoseriji standardne proizvodnje BMW-a M4 CSL, ona se modificira u namjenskom radnom području radionice za karoseriju Dingolfing – na istom mjestu gdje se proizvodi karoserija BMW M4 GT4 . Na primjer, karakteristični lukovi kotača se proširuju pomoću posebnih procesa zavarivanja i pripremaju se za sastavljanje.

Karoserija zatim prolazi kroz uobičajeni standardni proizvodni proces lakirnice. Na namjenskim radnim stanicama Dingolfingovi stručnjaci za završnu obradu zatim koriste šablone za ručno nanošenje M-ovog posebnog laka – 3.0 CSL specifične livreje s tri M pruge u boji. Paralelno, posebni montirani dijelovi za vozilo, kao što su prednje bočne ploče i branici, poklopac motora i krov od karbonskih vlakana, dobivaju posebnu završnu boju u plastičnom vanjskom dijelu susjedne tvornice komponenti BMW Grupe u Landshutu.

Nakon završetka radova u Moosthenningu, vozilo se vraća u “veliku i glavnu” tvornicu vozila u Dingolfingu, gdje se u početku podvrgava opsežnim standardiziranim ispitivanjima – na primjer, na ispitnim stolovima za kotrljanje ili kočionim dinamometrima. Svaki od modela BMW 3.0 CSL zatim prolazi kroz dodatni završni proces inspekcije sa potrebnim programom vožnje na vlastitoj testnoj stazi tvornice.

Konačno, vozilo se priprema za kupca i dovozi u BMW Welt u Münchenu, za osobnu isporuku.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo