BAVARSKI ZAOKRET

BMW iX (2021.), zelena budućnost Bavaraca velika je kao X5 i nudi doseg od 600 km!

Vizija se pretvorila u stvarnost, BMW Vision iNEXT postao je BMW iX. Model koji će se pojaviti na cestama krajem 2021.

BMW Group pruža prvi pogled prema budućem iX modelu, koji je trenutno još u fazi razvoja. BMW iX prvi je model zasnovan na novom, modularnoj postavci za budućnost koja jamči svježu interpretaciju dizajna, održivosti, užitka u vožnji, svestranosti i naravno luksuza.

Zamišljen od samog početka za isključivo električnu mobilnost, iX će redefinirati BMW i njegov uspješni koncept “Sports Activity Vehicle” (SAV) modela. Sa svojim potpuno novorazvijenim, preciznim i minimalističkim dizajnom, BMW iX prvi je predstavnik generacije automobila spremnih da promijene iskustvo vožnje, osjećaj unutrašnjeg prostora i odnos između vozila i vozača.

“BMW grupa neprestano nastoji iznova izmisliti sebe. To je središnji element naše korporativne strategije“, otrkio je na predstavljanju Oliver Zipse, predsjednik Uprave BMW AG.

Inače, iX donosi petu generaciju tehnologije BMW eDrive – koja obuhvaća dva elektromotora, energetsku elektroniku, tehnologiju punjenja i visokonaponsku bateriju, a sve to jamči iznimnu učinkovitost. Pogonska jedinica koju je razvila BMW grupa proizvedena je na održiv način bez upotrebe kritičnih sirovina. Što se tiče performansi, iX će po najnovijim proračunima razvijati maksimalnu snagu veću od 500 KS. To će biti dovoljno da BMW iX postigne 100 km/h za manje od 5,0 sekundi.

Istodobno, jasan cilj je dobiti izuzetno nisku kombiniranu vrijednost potrošnje električne energije za ovaj segment vozila, a to je oko 21 kWh na 100 kilometara u testnom ciklusu WLTP-a. Bruto sadržaj energije veći od 100 kWh trebao bi omogućiti visokonaponskoj bateriji najnovije generacije da zabilježi domet od preko 600 kilometara u WLTP ciklusu. To je više od 300 kilometara prema EPA FTP-75 ispitnom postupku.

Dizajnerski izričaj predstavlja osebujno preispitivanje snažnih proporcija. Duljina i širina BMW iX usporediva je s BMW X5 i gotovo je iste visine kao i BMW X6 zbog svoje krovne siluete, dok je koeficijent i otpor zraka svega (Cd) 0.25.

Unutrašnjost je posebna priča iz budućnosti. Visoka razina prostranosti, mješavina visokokvalitetnih materijala, novorazvijena sjedala s integriranim naslonima za glavu i izuzetno velik panoramski stakleni krov pružaju svim putnicima luksuzan ambijent nalik dnevnom boravku.

Potpuno nova arhitektura kabine BMW iX temelji na savršeno jasnoj i neposrednoj funkcionalnosti koja se u potpunosti vrti oko potreba i osjećaja vozača i njegovih suvozača. Koncept i forma pogona znači da nema središnjeg tunela, što dodaje otvoreni, prozračni osjećaj, a istovremeno omogućuje dodatni prostor za noge sprijeda i straga. Minimalistički dizajnerski jezik i jasno strukturirane površine biti će novi-stari dizajnerski izričaj Bavaraca…

foto: BMW

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin