BMW M1 NA PRODAJU

BMW M1 iz 1980. traži novog vlasnika, ovaj kultni superautomobil ima stila!

Kultni BMW M1 traži novog vlasnika, kakav automobil…

BMW odjel za motosport je proizveo ovaj automobil kao homologacijski specijal za FIA Group 5 trke sportskih automobila. Iz tog je razloga s proizvodne trake sišlo svega 450 primjeraka ove jurilice, i to u razdoblju između 1978. i 1981. godine. Jedan takav, konkretnije, iz 1980., sada traži novog vlasnika. Entuzijasti već 40 godina sanjaju o alternativi, o duhovnom nasljedniku ovog modela, no to još nije slučaj. Doduše, oni imućniji to mogu realizirati kupovinom konkretnog modela koji se pojavio u prodaji.

Automobil je proizveden u kolovozu 1980. godine te je isporučen kupcu u Njemačkoj. Potom je uvezen u Veliku Britaniju, a zatim u SAD 2001. godine i od tada pripada istom vlasniku. Lakiran je u crvenu boju, dok je unutrašnjost crne boje. Ispod poklopca motora nalazi se 3.5 M88/1 redni šestcilindraš uparen sa peterostupanjskim ZF mjenjačem. Tu su i ventilirani kočioni diskovi, Campagnolo felge od legura te Stebro ispušni lonac.

BMW M1 je prošao malo više od 43.000 kilometara, a koristio se na stazi i sličnim događajima autoindustrije. Godinama je bio parkiran u skladištima, ali je vođena velika briga o njemu, čemu svjedoči i originalna dokumentacija, ali i brojne nagrade. Ponude na aukciji prošle su psihološku granicu od 400 tisuća dolara, što i ne čudi budući da je stanje ovog automobila gotovo pa savršeno. Aukcija traje još 14 dana, a ponudu možete pogledati ovdje.

Autor: Juraj Kamber Grahovac

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin