BMW M1 NA PRODAJU

BMW M1 iz 1980. traži novog vlasnika, ovaj kultni superautomobil ima stila!

-

Kultni BMW M1 traži novog vlasnika, kakav automobil…

BMW odjel za motosport je proizveo ovaj automobil kao homologacijski specijal za FIA Group 5 trke sportskih automobila. Iz tog je razloga s proizvodne trake sišlo svega 450 primjeraka ove jurilice, i to u razdoblju između 1978. i 1981. godine. Jedan takav, konkretnije, iz 1980., sada traži novog vlasnika. Entuzijasti već 40 godina sanjaju o alternativi, o duhovnom nasljedniku ovog modela, no to još nije slučaj. Doduše, oni imućniji to mogu realizirati kupovinom konkretnog modela koji se pojavio u prodaji.

Automobil je proizveden u kolovozu 1980. godine te je isporučen kupcu u Njemačkoj. Potom je uvezen u Veliku Britaniju, a zatim u SAD 2001. godine i od tada pripada istom vlasniku. Lakiran je u crvenu boju, dok je unutrašnjost crne boje. Ispod poklopca motora nalazi se 3.5 M88/1 redni šestcilindraš uparen sa peterostupanjskim ZF mjenjačem. Tu su i ventilirani kočioni diskovi, Campagnolo felge od legura te Stebro ispušni lonac.

BMW M1 je prošao malo više od 43.000 kilometara, a koristio se na stazi i sličnim događajima autoindustrije. Godinama je bio parkiran u skladištima, ali je vođena velika briga o njemu, čemu svjedoči i originalna dokumentacija, ali i brojne nagrade. Ponude na aukciji prošle su psihološku granicu od 400 tisuća dolara, što i ne čudi budući da je stanje ovog automobila gotovo pa savršeno. Aukcija traje još 14 dana, a ponudu možete pogledati ovdje.

Autor: Juraj Kamber Grahovac

Autor