Kakav auto!

BMW M3 E46 GTR, glavna zvijezda na Mugellu i zvuk koji bi mogli slušati danima

Ovaj M3 GTR bi mogao biti BMW s najboljim zvukom…

GTR izvedba koristi trkaću verziju M5 V8 sklopa ugrađenog u karoseriju E46 M3. To je recept za savršenstvo.

BMW u povijesti napravio neka vozila fenomenalnog zvuka. Ali mislimo da bi ovaj trkaći automobil M3 GTR iz sredine 2000-ih mogao uzeti nagradu za BMW koji najbolje zvuči na planeti.

Za razliku od uličnog automobila M3 generacije E46, koji je koristio redni šest cilindarski motor, GTR je dobio verziju atmosferskog V8 motora spremnu za utrke koji se nalazio u tada novoj E39 generaciji M5.

Osim što je stvarao veliku buku, M3 GTR je bio i prilično uspješan. BMW je pobijedio u svojoj klasi u prvenstvu američke Le Mans serije 2001. prije nego što su na kraju bili prisiljeni izbaciti V8 zbog homologacijskih razloga.

M3 GTR u ovom videu, snimljenom putem YouTube kanala NM2255 tijekom povijesnog događaja na stazi Mugello u Italiji, izvorno je bio uključen u Rolexovu seriju sportskih automobila 2004. godine od strane Prototype Technology Group Toma Milnera, gdje je pobijedio u 10 od 12 utrka. Još uvijek ima svoj originalni osmocilindrični motor i Hewlandov šesterostupanjski mjenjač H uzorka.

Iz snimke na vozilu možemo dobiti dobar osjećaj koliko je ovaj M3 morao biti glasan za vozače tijekom Rolexa 24 prije dva desetljeća. Taj Hewlandov prijenos zahtijeva brzinu i točnost da bi bio ispravan; ako si spor i oprezan, poremetit ćeš auto.

Izvana ovaj M3 više zvuči kao stari Can-Am “buggy” nego kao europska egzotična jurilica, s dubokim zvukom. Sa sigurnošću se može reći da je ovo BMW koji najbolje zvuči, bez sumnje…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo