STIŽE U STUDENOM

BMW M5 (2024.), nova 7. generacija krenula službeno s proizvodnjom!

Foto: BMW

Prije nekoliko dana, BMW M odjel predstavio je novi BMW M5 koji je upravo krenuo sad i sa službenom proizvodnjom…

Danas je nova limuzina visokih performansi proslavila službeni početak proizvodnje u tvornici BMW Group Dingolfing. BMW M5 sedme generacije prvi je koji je sišao s proizvodne trake s elektrificiranim pogonskim sklopom M HYBRID. Elektrificirani sustav specifičan za model kombinira V8 motor s e-pogonom s ukupnom izlaznom snagom sustava od 727 KS, omogućujući mu sprint od 0 do 100 za samo 3,5 sekunde. Visokonaponska baterija vozila, s dostupnim sadržajem energije od 18,6 kWh, nudi električni domet od 67 do 69 kilometara (WLTP) koji je jedinstven među konkurentima.

“Ponosni smo što gradimo najnoviju generaciju kultnog M5 ovdje u Dingolfingu,” govori direktor tvornice Christoph Schröder. Mjesto je već isporučilo predmontirane karoserije za prve modele BMW M5, još u 1980-ima, koje su zatim ručno dovršene u M pogonu u Garchingu. Od druge generacije – ili, točnije, od 1988. – ovaj sportski automobil visokih performansi u potpunosti se proizvodi u tvornici u Donjoj Bavarskoj.

Foto: BMW

Središnje komponente za novi BMW M5 također se proizvode na licu mjesta ili ih isporučuju obližnje tvornice komponenti. Na primjer, šasija BMW M5, posebno skrojena za model, dolazi iz Dingolfingove tvornice komponenti 02.10, dok se visokonaponska baterija sklapa u susjednoj tvornici 02.20, Centru za stručnost za E-Drive proizvodnju. Krov od karbonskih vlakana isporučuje tvornica u Landshutu, 30 kilometara udaljena od centralnog mjesta sklapanja vozila.

Foto: BMW

Lakirnica kupcima nudi izbor između deset standardnih i 150 završnih obrada po posebnim zahtjevima za svoj novi BMW M5.

Novi BMW M5, kao i njegov prethodnik, sastavlja se zajedno s ostalim modelima BMW serije 5, BMW serije 4 i BMW M4 na istoj proizvodnoj liniji, gdje se upotpunjuje posebnim opcijama opreme, kao što su CFRP stražnji spojler, M upravljač i M multifunkcionalna sjedala.

Foto: BMW

Tijekom sljedećih tjedana, proizvodnja u tvornici postupno će porasti na nekoliko desetaka modela M5 dnevno. Lansiranje novog modela na europsko tržište trebalo bi započeti 2. studenog 2024. Do tada će još jedan novi model već slaviti svoju premijeru u tvornici Dingolfing: novi BMW M5 Touring, koji proširuje ponudu BMW M i upotpunjuje novi asortiman BMW serije 5.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo