GUBITAK VRIJEDNOSTI AUTOMOBILA

BMW M5 F90 u tri godine izgubi čak 70.000 eura u vrijednosti!

-

BMW M5 interne oznake F90 najsnažnija je ‘petica’ koja je do sad izašla pod M palicom, a u samo tri godine izgubila je gotovo pa polovicu svoje prvotne cijene…

Na njemačkom se oglasniku pojavljuju interesantni primjerci automobila, a jedan takav zasigurno je BMW serije 5. Riječ je, naravno, o ‘top gun’ M5 inačici koja iz 4.4 biturbo V8 motora broji ravno 600 KS i 750 Nm. Upravo su te brojke zaslužne za torpediranje ove krstarice do 100 km/h za samo 3,4 sekunde.

(foto: AutoBild)

Budući da je riječ o M5, perjanici ponude serije 5, vlasnici često doplaćuju gotovo pa svu dodatnu opremu, što u konačnici znači kako cijena nerijetko prelazi i cifre od 130 do 140 tisuća eura. Takav je slučaj i s ovim konkretnim primjerkom koji broji svega 5650 kilometara, a obojan je u prekrasnu Marina Blue metalik boju. Kada je sišao s proizvodnih traka u listopadu 2017., stajao je nevjerojatnih 152.760 eura. No sada, nakon gotovo tri godine, njegova cijena iznosi svega 70.000 eura. Zašto?

(foto: AutoBild)

Razlog deprecijacije (smanjenja vrijednosti vozila) temelji se na načelu ponude i potražnje. Prilikom kupovine ovakvog vozila, vlasnici se često odlučuju na varijante operativnog leasinga. No, nakon isteka ugovora, ti su auti često vraćeni natrag u salone pred sam kraj isteka garancije. Za nove, potencijalne kupce, to znači veći rizik od kvara i problema budući da vozila od 100 tisuća eura na gore zahtijevaju dijelove koji su nerijetko skuplji od ostalih proizvođača. Upravo zato ovi automobili u vrlo kratkom roku gube  svoju nominalnu vrijednost do čak 50 posto.

Premda je cifra od 83.990 eura koliko vrijedi konkretni primjerak i dalje velika, ipak je dovoljno primamljiva za potencijalne kupce koji će, vjerujemo, uživati u blagodatima poput Bower&Wilkins ozvučenja, Merino kožnih sjedala, keramičkim kočnicama te M Drivers Package opcije koji nudi maksimalnu brzinu od 305 km/h

 

Autor