U Regensburgu

BMW predstavio prvi proizvodni pogon s tri procesa digitalne lakirnice

Foto: BMW

Bavarci konstantno ulažu, ali i dokazuju kako je umjetna inteligencija sve normalnija stvar u proizvodnji automobila. BMW na američkom tlu ‘upgrade’-ao tvornicu…

Tvornica BMW Group Regensburg postala je prva tvornica automobilske industrije u svijetu koja koristi end-to-end digitalizirani i automatizirani proces za inspekciju, obradu i označavanje lakiranih površina vozila u standardnoj proizvodnji. U inovativnom novom pristupu, roboti kojima upravlja umjetna inteligencija obrađuju svako vozilo pojedinačno kako bi zadovoljili objektivne standarde kvalitete. To osigurava stabilnije postupke, kraća vremena isporuke i konstantno visoku razinu kvalitete površine vozila. Podaci pohranjeni u oblaku također omogućuju optimalnu analizu uzročnosti i stoga predstavljaju još jedan korak BMW grupe prema digitalnoj i inteligentnoj povezanoj tvornici – BMW iFACTORY.

Foto: BMW

Prizor podsjeća na dobro uvježbanu predstavu: četiri robota stoje u kabini za obradu, okružujući svježe obojeno tijelo. Kao na naredbu, roboti počinju raditi na površini karoserije. Bruse ga, nanose masu za poliranje, poliraju, mijenjaju nastavke i izbacuju brusni papir. Kamere prate razvoj događaja. „Ovdje je jedinstveno to što roboti rade na svakom tijelu točno tamo gdje je potrebno – jer se sitne mrlje i neravnine koje se mogu pojaviti nakon nanošenja završnog sloja i koje želimo ukloniti nalaze na različitim mjestima na svakom vozilu,” objašnjava Stefan Auflitsch, voditelj proizvodnog odjela za nanošenje i završnu obradu boje u tvornici BMW Group Regensburg.

Foto: BMW

“Roboti su inače programirani da slijede isti obrazac dok se ne reprogramiraju. Korištenje umjetne inteligencije omogućuje im da rade na prilagođeniji način. S do 1000 vozila koja prolaze kroz proces završne obrade svakog radnog dana, to znači do 1000 jedinstvenih procesa.” zaključio je Auflitsch.

Autor

Preporučeni sadržaj