DOJMLJIVA AVANTURA

BMW R 1300 GS osvojio najviši aktivni vulkan na svijetu

Foto: BMW

Od razine mora do preko 6000 metara u manje od 24 sata na novoj ikoni avanture, za BMW R 1300 GS nema zapreke…

Jedva dva i pol mjeseca nakon svjetske premijere, novi motocikl BMW R 1300 GS dokazuje svoju izvanrednu off-road stručnost i jedinstvenu robusnost u Južnoj Americi. Od 6. do 7. prosinca 2023., počevši od razine mora na Nevado Ojos del Salado, pa sve do 6.893 metara i najvišeg aktivnog vulkana na svijetu. To je i velik uspjeh za bavarsku marku.

Foto: BMW

Modeli BMW R 1300 GS uspjeli su dosegnuti visinu veću od 6.000 metara u manje od 24 sata. Uspon, koji je vrlo težak za vozače, kulminira u ozloglašenom “Stjenovitom kanalu” na sjevernoj strani planine Nevado Ojos del Salado, gdje se ekspedicija popela na 6.006 metara za samo 19 sati i 22 minute da bi dosegla najveća nadmorska visina 6.027 metara.

Pozadina ekspedicije, koja predstavlja ekstremni izazov za čovjeka i stroj, je Circuito de los Seis Miles u pustinji Atacama u Čileu, najviši aktivni lanac vulkana na svijetu, kojemu pripada i Nevado Ojos del Salado. Četiri standardna modela BMW R 1300 GS krenula su 6. prosinca u 15.00 sati po lokalnom vremenu iz Bahia Inglesa, grada blizu luke Caldera na Tihom oceanu u regiji Atacama, kako bi se popeli na Nevado Ojos Del Salado.

Foto: BMW

Odredište je konačno stiglo 7. prosinca u 10.22 ujutro po lokalnom vremenu. Opremljeni gumama Metzeler Karoo 4, modeli BMW R 1300 GS startali su s razine mora na obali Tihog oceana, nakon čega je uslijedio uspon kroz pustinju Atacama do Circuito de los Seis Miles i konačno do obronaka Nevado Ojos del Salado na granici između Argentine i Čilea.

BMW R 1300 GS vozili su Christof Lischka, BMW Motorrad razvojni menadžer, Salvatore Pennisi, Metzeler test i tehnički direktor, Michele Pradelli, talijanski Extreme Enduro prvak i tester za talijanski časopis InMoto, i Karsten Schwers, test vozač i novinar njemačkog časopisa MOTORRAD.

Još jedna jedinstvena značajka ove ekspedicije bila je odluka da se krene sa standardnim motociklima i standardnim gumama. Također treba napomenuti da je ovaj rezultat postignut s 19″ prednjim i 17″ stražnjim gumama, pokazujući novu dimenziju u svijetu pustolovne vožnje.

Christof Lischka komentirao je ovu izuzetnu vožnju: „S ovom ekstremnom vožnjom koja je išla do 6000 metara, novi BMW R 1300 GS pokazao je što sve može i za što je stvoren. Savladava terensku i pustolovnu vožnju, kao i sportski tempo na asfaltu i dugim turama. Čak i u standardnoj opremi s terenskim gumama. Bilo nam je važno ovom ekspedicijom još jednom naglasiti ove ključne kompetencije novog GS.”

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo