NOVI BMW SERIJE 4

BMW Serije 4 i službeno predstavljen, puno je novosti, no sve oči su uprte u kontroverzne bubrege!

-

BMW je danas predstavio dugoočekivanu seriju 4 koja donosi novi mild-hibridni motor, bogatiju sigurnosnu opremu, ali i karakterističan dizajn prednjih ‘bubrega’…

Po uzoru na prethodnika, nova generacija serije 4 počiva na platformi aktualne serije 3. No, budući da je riječ o coupe inačici, vozne bi se karakteristike ipak trebale razlikovati. Najviše, doduše, u oči upadaju prednji bubrezi, no atraktivna coupeovska silueta jamči znatiželjne poglede na cesti.

(foto: BMW)

Brojke su slijedeće: coupe je 5 centimetara duži, 2,5 centimetara širi te 5,7 centimetara niži u odnosu na limuzinu. No, bez obzira na rast u dimenzijama, zadržao je savršen omjer mase u odnosu 50:50. Također, aerodinamika je poboljšana.

Što se motorizacije tiče, najsnažnija inačica M440i ispod poklopca motora krije 3.0 turbo motor sa 374 KS koji ima starter/generator kako bi ‘lakše’ kretao, ali i emitirao manje CO2. Tu je i zasebna 48 voltna baterija koja se puni energijom otpuštenom tijekom kočenja. Najslabija benzinska inačica bit će 430i koja krije 2.0 turbobenzinac, a u ponudi dizelskih motora naći će se 420d, 430d i 440d. Svi su motori upareni s automatskim osmerostupanjskim Steptronic mjenjačem

(foto: BMW)

Interijer je u klasičnoj, već viđenoj BMW maniri; na oko i dodir ugodni i kvalitetni materijali. iDrive 7.0 infotainment sustav standardno broji 8,8 inča u dijagonali, a tu je i 5,1-inčni digitalni zaslon između analognog instrumentalnog sklopa. No, kupci će moći doplatiti i 10,3-inčni središnji zaslon te 12,3-inčni ‘virtualni kokpit’ baš kako i u limuzinskoj inačici.

(foto: BMW)

Cijene još nisu objavljenje, a prvi će modeli u salone stići u listopadu ove godine.

 

Autor