BMW iDrive kao sučelje između stvarnog i virtualnog svijeta

BMW Vision Neue Klasse, ovako će izgledati nove generacije bavarskih modela

-

Bavarci donose novi koncept, BMW Vision Neue Klasse, BMW Grupa prikazuje kako će izgledati sljedeća generacija vozila marke BMW

BMW je 1962. predstavio prijelomni model 1500, oznake Neue Klasse (njem.), engl. New Class (engl.), koji je, s dodatnim verzijama 1600, 1800 i 2000. bio temelj za sve kasnije uspješne bavarske modele, uključujući slavni BMW 2002 iz 1968. Povijest se ponavlja. U BMW-u, budućnost se oblikuje s otvorenim okom za raznolikost – najbolji primjer za to je BMW i3, koji dolazi 2025.

Jer nitko danas ne može reći kako će se razvijati svijet, a time i međunarodno tržište automobila u sljedećem desetljeću. “BMW Vision Neue Klasse kombinira našu sposobnost inovacija u ključnim područjima elektrifikacije, digitalizacije i cirkularnosti,” kaže Oliver Zipse, predsjednik Upravnog odbora BMW AG. “Na ovaj način uvijek smo u mogućnosti ostati dva koraka ispred budućnosti: Neue Klasse već donosi mobilnost sljedećeg desetljeća na ceste 2025. – i vodi BMW u novu eru.”

Foto: BMW

Vision Vehicle, koji će prvi put biti predstavljen javnosti na Međunarodnom sajmu automobila IAA Mobility 2023. u Münchenu, utjelovljuje jasan dizajnerski jezik, s ekspanzivnim površinama i samo nekoliko karakterističnih linija, koji je sveden na najvažnije. Ovaj pristup naglašava prepoznatljive značajke kao što su BMW bubrežasta rešetka i Hofmeister izbočina grafike bočnog prozora, dajući dizajnu još više BMW dojma.

U unutrašnjosti, sljedeća generacija BMW iDrivea jamči jedinstveno digitalno korisničko iskustvo koje spaja stvarni i virtualni svijet. Povećana upotreba sekundarnih sirovina, resursno učinkovita proizvodnja i potpuno električni pogonski sklop sa šestom generacijom BMW eDrive tehnologije smanjuje ugljični otisak Neue Klasse tijekom životnog ciklusa vozila.

Foto: BMW

Vanjski izgled prikazuje elemente dizajna koji će definirati različite modele Neue Klasse. Jasan je, elegantan, bezvremenski. Nova, potpuno električna arhitektura vozila također otvara nove mogućnosti za dizajn interijera. “Dizajn Neue Klasse tipičan je za BMW i toliko je progresivan da izgleda kao da smo preskočili nekoliko generacija modela,” objašnjava Adrian van Hooydonk, voditelj BMW Group Designa.

Snažni lukovi kotača, uvučeni staklenik i strmo naprijed nagnuti prednji dio “nos morskog psa” karakteristične su značajke koncepta, tu su i 21-inčni aerodinamični kotači koji odaju počast klasičnom dizajnu križnih krakova nadahnutom motosportom. Istodobno, gotovo monolitna karoserija vozila, s jakim udubljenjima sprijeda i straga, kao i velikim površinama prozora, stvaraju novu estetiku.

Ovaj konceptni prikaz trebao bi biti dizajnerski temelj za nove generacije, koje bi se mogle pojaviti 2028.

Foto: BMW

Sve o novoj BMW Seriji 5 pročitajte ovdje.

Autor