NAGRAĐEN NA 36. FESTIVALU AUTOMOBILA u PARZIU

Bugatti Bolide ponio titulu najljepšeg hyper automobila na svijetu

Bugatti Bolide, prvi put otkriven 2020. godine kao najekstremniji Bugatti koji je ikada stvorila francuska marka, proglašen je najljepšim hiperkarom na svijetu.

Tijekom 36. festivala Automobile International u Parizu, stručni žiri dizajnerskih stručnjaka dodijelio je eksperimentalnom vozilu iz Molsheima pobjedu u kategoriji ‘Hypercars’ sa značajnom razlikom, među ukupno četiri finalista.

S Bolideom, Bugattijevi inženjeri i dizajneri razvili su najlakši koncept koji se može usredotočiti na stazu, koristeći Bugattijev kultni W16 motor s četiri turbopunjača. Brojni zračni kanali i nježan dizajn prednjeg dijela više podsjećaju na aerodinamički sofisticirane automobile Formule 1 nego na hiper sportski automobil, koji dominiraju njegovim izgledom. U Bolide se sjedi iznimno nisko, tako da je i osjećaj vožnje kao da ste u jednom bolidu. U kombinaciji s upečatljivim stražnjim difuzorom, dominantno stražnje krilo pruža ekstremnu razinu potisne sile za optimalnu vuču u zavojima prilikom velikih brzina.

“Bolide je bio potpuno drugačiji izazov za naš dizajnerski tim. Čast nam je što je rezultirajući dizajn osvojio tako visoko željenu nagradu za koju su glasovali stručnjaci. Pohvale moraju ići cijelom dizajnerskom timu, od kojih je svaki posvećen svom zadatku u usklađivanju i usavršavanju svih aspekata dizajna Bolidea tijekom inovativnog četveromjesečnog, čisto digitalnog procesa, “objašnjava direktor dizajna Bugattija Achim Anscheidt.

Novi hiper sportski automobil transformirati će se od eksperimentalnog koncepta do proizvodnog modela u sljedeće tri godine uz vrlo malo promjena, tehnički ili vizualno, u usporedbi s ovim nagrađivanim dizajnom. Optimizacije u područjima dizajna, aerodinamike, kvalitete i sigurnosti daju proizvodnom vozilu težinu od samo 1.450 kilograma.

Proizvodnja Bolide ograničena je na samo 40 jedinica po neto jediničnoj cijeni od četiri milijuna eura svaka, a prve isporuke zakazane su za 2024. godinu.

Ništa, čekamo…