NA QUAIL EVENTU U CALIFORNIJI

Bugatti W16 Mistral je prvi model u eri Rimca i posljednji takve vrste

Od pojave kultnog modela Veyron predstavljen 2005., W16 motor je srce svakog sportaša s oznakom Bugatti. Cestovni automobil koji privodi kraju W16 eru uvijek je bio predodređen da bude poseban: ekskluzivan, elegantan i moćan. Mora biti najbolji te vrste, a to je W16 Mistral, ultimativni roadster.

Mate Rimac, izvršni direktor Bugatti Rimca, rekao je: “Za konačni cestovni izgled Bugattijevog legendarnog W16 motora, znali smo da moramo stvoriti roadster. Preko 40% svih Bugattijevih vozila ikad stvorenih bila su otvorenog krova u dizajnu, uspostavljajući dugu lozu ikona performansi koje su – do danas – cijenjene u cijelom svijetu. U eri Chirona do danas nije bilo roadstera, tako da predstavljanje W16 Mistrala nastavlja ovo nasljeđe, potaknuto ogromnom potražnjom naših klijenata za potpuno novim načinom da iskusite moćne performanse našeg kultnog motora. W16 Mistral otvara sljedeće poglavlje u priči o Bugatti roadsteru, koji nosi inspiraciju stvaranu cijelo stoljeće s otvorenim krovom.”

Za automobil tako evokativan i važan kao što je ovaj, velika je pozornost uložena u značku koju bi trebao nositi. Daleko više od jednostavnog razvoja Chirona, roadster je trebao ime povezano sa slobodom, elegancijom i brzinom. Inspiracija je došla iz maestrala, snažnog vjetra koji puše iz doline rijeke Rhône, kroz gradove Côte d’Azur u južnoj Francuskoj do Mediterana. A s motorom koji je tako središnji za karakter ovog roadstera, on stoji rame uz rame s ovim moćnim vjetrom. Tako je stvoren W16 Mistral.

Izgrađen od inkarnacije motora W16 od 1600 KS, prvi put korištenog u Chironu Super Sport 300+, W16 Mistral nudi performanse kakve nije vidio ni jedan model s otvorenim krovom.

Achim Anscheidt, direktor dizajna Bugattija, rekao je: “Znamo da će W16 Mistral uvijek imati značaj u priči o Bugattiju, označavajući posljednji put da je možda najveći automobilski pogonski sklop ikada korišten u proizvodnom cestovnom automobilu. Mi, kao dizajnerski tim, osjećali smo ogroman pritisak da isporučimo stil koji je odmah prenio ovaj značajan trenutak, crpeći inspiraciju iz nekih od najljepših roadstera u povijesti Bugattija.”

Njihova muza bit će Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid iz 1934., sportski roadster koji predstavlja vrhunac elegantnog dizajna. Označen svojim dvostrukim aerodinamičnim naslonima za glavu, koji se ulijevaju unatrag u karoseriju, i smanjenim vjetrobranskim staklom u obliku slova V, ovaj poseban Grand Raid – izložen u muzeju Louwman u Den Haagu – bez napora je sofisticiran s nenaglašenim sportskim izgledom. Završen u dvobojnoj crno-žutoj boji, pružit će savršenu inspiraciju za ovaj prijelomni trenutak u priči o Bugattiju.

W16 Mistral debitira u bojama inspiriranim Bugatti Type 57 Roadster Grand Raid; topla crna s primjesama tartuf smeđe i suptilnim žutim naglascima. Ne samo da je to posveta kultnoj karoseriji izrađenoj od karoserije, već i Ettoreu Bugattiju, koji je odabrao crno-žutu kombinaciju za mnoge svoje osobne automobile, uključujući i njegov Type 41 Royale. Za entuzijaste brenda, to je posebna značajka.

Unutrašnjost modela W16 Mistral preuzima vodstvo od Chirona, pažljivo izbrušena kako bi pružila iskustvo koje je i elegantno i luksuzno, ali i dovoljno funkcionalno da osigura da su sve informacije lako vidljive do 420 km/h. Posvećenost kvaliteti materijala ostaje zaštitni znak Bugatti dizajna; napredne, lagane komponente od titana i aluminija.

Kada je posljednji Bugattijev roadster, Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse 2013. postavio svjetski rekord brzine od 408,84 km/h, njegov 8,0-litarski quad-turbo W16 imao je 1200 KS. W16 Mistral ima 1.600 KS, koristeći istu pogonsku jedinicu koja je 2019. potaknula Chiron Super Sport 300+ na svjetsku rekordnu brzinu od 490,484 km/h.

Izradit će se samo 99 primjeraka W16 Mistrala, po cijeni od 5 milijuna eura neto, a isporuke bi trebale započeti 2024. Cjelokupna proizvodna serija W16 Mistrala već je rasprodana.

Foto: Bugatti

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo