CADILLAC ESCALADE

Cadillac Escalade (2021.) pete generacije veći, luksuzniji i suvremeniji

-

Cadillac Escalade predstavljen je već sad davne 1999. kao američki odgovor na Mercedes-Benz ML, Lexus LX i slične. No, pred nama je peta generacija uspješnog SUV-a koji je snažniji, luksuzniji i veći nego ikad…

Cadillac je upravo predstavio novu, petu generaciju modela Escalade. Premda je popularan među reperima, filmskim zvijezdama te općenito ljudima dubljeg džepa, Cadillac je iz generacije u generaciju postajao sve luksuzniji ali i veći. Načinjen je na GM TXX1 platformi koju dijeli s modelima kao što su Chevrolet Tahoe, GMC Yukon i slični.

(foto: Cadillac)

Budući da je riječ o novoj platformi na koju su stavljeni samo najveći SUV modeli, prostor u kabini za putnike u trećem redu u odnosu na prethodnu generaciju narastao je za čak 30 posto. Zanimljivost je kako Escalade u svojoj ESV (long-wheelbase) inačici raspolaže s čak 700 litara prtljažnog prostora iza trećeg reda sjedala.

(foto: Cadillac)

Doduše, najveće promjene tiču se interijera. Kvaliteta materijala je na izuzetnoj razini, a vozača i putnike sad veseli zakrivljeni OLED ekran koji broji 38 inča u dijagonali. Sustav se sastoji od 3 ekrana; 7-inčni dijagonalni informacijski centar upravljačke ploče s dodirnim zaslonom s lijeve strane vozača, zaslon s dijagonalom dijagonale od 14,2 inča iza upravljača i Infotainment zaslon s dijagonalom od 16,9 inča s desne strane.

Također, tu su i blagodati poput digitalnog stražnjeg retrovizora, Night Vision sustava te AKG glazbenog sučelja s čak 36 zvučnika. 

(foto: Cadillac)

Za komfornu vožnju zadužen je revidirani adaptivni zračni ovjes koji se, ovisno o konfiguraciji ceste, automatski spušta ili podiže. Što se motorizacije tiče, Cadillac ispod haube krije 6.2 V8 motor sa 420 KS i 623 Nm koji je uparen s automatskim mjenjačem s 10 stupnjeva prijenosa. Tu je još i jedna novost, prvi put u povijesti Escalade se može kupiti i sa 3.0 turbodizelskim motorom.

U prodaju stiže pred kraj tekuće godine, a silazi s proizvodnih traka u američkom gradu Arlingtonu, u Texasu. Cijena za Escalade iznosi 78.000 dolara, dok se za veću ESV inačicu treba pripremiti 80.000 dolara.

Autor