u preinačenom podvozju teretnog vozila

Carinski službenici pronašli 400 kg duhana u kombiju, pogledajte samo domišljatost prijevoznika

-

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Osijek pretragom teretnog vozila na području Osijeka pronašli su 400,00 kilograma sitno rezanog duhana.

Protekle srijede, 06.04.2022. godine, na lokalnoj cesti mjestu Stipanovci, pokraj Osijeka, ovlašteni carinski službenici PJ-Službe za mobilne jedinice Osijek zaustavili su teretno vozilo Citroen Jumper, hrvatskih registarskih oznaka, u vlasništvu hrvatskog državljanina. Teretno vozilo koje u trenutku pregleda nije prevozilo teret, nakon preliminarne kontrole, izdvojeno je za detaljan pregled kabine i tovarnoga prostora gdje su uočeni ugradbeni elementi i preinake tovarnog prostora, i to u podvozju teretnog vozila.

Kako bi potvrdili osnovu sumnje da se predmetno vozilo koristi za nezakoniti prijevoz robe, nakon obavljenog pregleda, vozilo je i pretraženo te je koristeći se tehničkom opremom, utvrđeno kako se u kabini vozila u prostoru gdje je smješten akumulator, nalazi ugrađena ručno izrađena sklopka sa prekidačima. Aktiviranjem prekidača na sklopki omogućuje se podizanje teretnog prostora naknadno ugrađenim hidrauličnim sustavom. U tvorničkoj šupljini koja je zatvorena limovima pronađeno je 18 crnih PVC vreća od 20 kg punjenih sitno rezanim duhanom za pušenje i 4 PVC vreće od 10 kg punjene sitno rezanim duhanom za pušenje Ukupna količina pronađenog sitno rezanog duhana je 400 kg te isti nije bio obilježen nadzornim markicama Ministarstva financija.

O svemu navedenom obaviješteno je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku, kojemu je podnesena kaznena prijava zbog počinjenja kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ iz članka 264. stavak 1. Kaznenog zakona. Predmetni sitno rezani duhan je oduzet. Privremeno je oduzeto i teretno vozilo u svrhu osiguranja naplate trošarinskog duga. Za navedenu trošarinsku robu biti će naplaćen i naknado nastali trošarinski dug u iznosu od 344.000,00 kuna.

Foto: Gov.carina.hr

Autor