PRVI PRIMJERCI VEĆ STIŽU U HR!

Citroën C5 Aircross Hybrid, SUV koji donosi sjajnu računicu u gradu

Citroën kreće u pohod na tržište električnih vozila s novim SUV C5 Aircross Hybrid, koji stiže u Hrvatsku već tijekom ovog mjeseca….

Ovo je samo početak. Prezentacija osvježene ponude modela francuskog proizvođača na sjeveru Italije, uz C3 upoznali smo i C5 Aircross. Citroën će od sada sve nove modele, koje će marka staviti na tržište  ponudit i u električnim izvedbama. Time će se ispuniti cilj marke u pogledu odgovorne energetske tranzicije.

No, čak i s pojavom ‘struje’ u Citroënu, proizvođač neće izgubiti svoje prepoznatljive odlike. Dakle, C5 Aircross hybrid biti će iznimno udoban automobil zahvaljujući ovjesu s progresivnim hidrauličkim graničnicima, koji ostavljaju dojam da se vozite na tihom i dinamičnom letećem tepihu, te sjedalima Advanced Comfort izvedbe.

Naprednost ovog SUV modela, može se pročitat i kroz 20 sigurnosnih sustava koji stoje na raspolaganju u vožnji.


Hibridna tehnologija donosi uzbudljiv pogled na performanse, zahvaljujući kombinaciji benzinskog motora PureTech od 180 KS u suradnji s električnim motorom snage 80 kW i automatskog mjenjača ë-EAT8, čime se postiže sveukupna snaga od 225 KS i 320 Nm okretnog momenta.

Novi SUV C5 Aircross Hybrid ugrađen je ekonomičan motor izvrsne učinkovitosti, s emisijom CO2 od 39 g/km (WLTP ciklus mjerenja). Preciznije rečeno, uz snažni benzinski  motor, ali i potencijal hibridnog sistema, vožnja posebno u gradskim uvjetima donosi vrhunski doživljaj. Hibridna tehnologija nudi užitak tihog kretanja i vožnje bez ispuštanja ijednog grama CO2, uz mogućnost vožnje od 50 km/h u potpuno električnom načinu rada, što je domet prilagođen potrebi većine korisnika za svakodnevne vožnje, pri čemu se može postići brzina do 135 km/h.

Baterija električnog motora od 13,2 kWh jest litij-ionska baterija visokog napona od 200 V. U načinu rada Hybrid dva motora udružuju snage kako bi se postigla sveukupna snaga od 225 KS koja se prenosi na prednje kotače, smanjena potrošnja i intenzivan doživljaj vožnje. Okretni moment od 320 Nm dostupan je odmah.

Koliko se dugo treba punit C5 Aircross hybrid? Vrijeme punjenja je otptimizirano, na standardnoj kućnoj utičnici baterija se može napuniti preko noći, a potrebno joj je između 4 h (utičnica tipa Green’up Legrand od 14 A) i 7 h (standardna utičnica). Ako upotrebljavate Wallbox (32 A), s punjačem od 7,4 kW koji se može naknadno kupiti, punjenje baterije je brže i može se obaviti za manje od 2 sata.


Sve to nudi užitak tihog kretanja i vožnje bez ispuštanja ijednog grama CO2, uz mogućnost vožnje 50 km dosega u potpuno električnom načinu rada, što je domet prilagođen potrebi većine korisnika za svakodnevne vožnje, pri čemu se može postići brzina do 135 km/h.

Uz zeleni duh modela, ovaj model ima niz drugih stvari vrijednih pohvale. C5 Aircross poznat je po svojoj modularnosti, te je postao mjerilo u klasi. Čak tri zasebna stražnja klizna sjedala koja se mogu podešavati po nagibu i sklopiti, dok je obujam prtljažnika spreman za titulu najvećeg u kategoriji. U brojkama, zahvaljujući domišljatoj ugradnji baterije ispod kabine, obujam prtljažnika mjeri se u rasponu od 460 do 600 l.

Citroën je ponudio tržištu zanimljiv SUV, robustan, siguran, s poboljšanom ponudom personalizacije i pomno osmišljenim detaljima kojima se naglašava hibridni način vožnje.

Novi plavi color paket simbolizira hibridnu izvedbu. Obojani umetci na Airbumpu na prednjim vratima i donjem dijelu prednjeg branika odmah će na prvu otkriti kako je riječ o hibridu, “zelenoj” inačici. U ponudi su još Crveni i Bijeli Color paketi. Broj mogućih kombinacija vanjskog izgleda tako je povećan na 39 kako biste mogli odabrati vozilo u skladu sa svojim stilom.

Raspoznavanje modela biti će lakše i uz „ḧybrid” oznake na vratima prtljažnika i oznakom „ḧ” na prednjim blatobranima.

Kako smo već rekli, novi hibridni model prestižnog C5 Aircrossa stiže već tijekom ovog mjeseca u sve domaće salone. Cijena? Od 307.017 kuna za Feel paket opreme (još je Shine paket dostupan). Još ako se poticaji ugrabe, doživljaj vožnje može biti još bolji…

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj