POSTAJU STANDARD UZ NOVE AUTOMOBILE?

Cjelogodišnje gume su ujedno najtraženije, više je razloga zašto preuzimaju dominaciju

-

Na europskom tržištu segment cjelogodišnjih guma (guma za sva godišnja doba) u 2022. godini porastao je za 8 %, a u proteklih sedam godina njegova prosječna godišnja stopa rasta iznosila je gotovo 20 %.

Popularnost cjelogodišnjih guma posljednjih je godina u vidljivom porastu. To potvrđuje i izvještaj Europske udruge proizvođača guma i gumenih proizvoda (ETRMA) koji pokazuje njihovu sve češću upotrebu. Prosječna je godišnja stopa rasta tog segmenta na europskom tržištu u posljednjih sedam godina dosegla 19,8 %. Tome su pridonijele prvenstveno svestranost i praktičnost, uključenost u originalnu opremu, a i promjene europskih propisa.

Upotreba guma ovisi o vremenskim uvjetima

Posljedica toplijih zima jest smanjenje snježnih i zaleđenih uvjeta na cestama, a kiša i crna poledica postaju sve češće. Promijenjeni zimski uvjeti dovode do veće potražnje za gumama koje se najbolje ponašaju u mokrim i zaleđenim uvjetima, a ne više na snijegu.

Zakonska regulativa također utječe na odluku o kupnji

Propisi za upotrebu zimskih guma razlikuju se s obzirom na tržište. Neke zemlje zahtijevaju upotrebu zimskih guma samo u određenim vremenskim uvjetima, a druge u točno utvrđenom razdoblju. Osim toga propisi se razlikuju i u definiciji zimske gume. Najčešće se zemlje oslanjaju na oznaku M + S (blato i snijeg – „mud and snow“), pa tako i Hrvatska, a neke zahtijevaju gume sa zimskim simbolom 3PMSF.

Neke zemlje, npr. Estonija, Francuska, Njemačka i Švedska, već su promijenile ili će uskoro promijeniti zakonodavstvo i prikladnima označiti samo one gume koje nose simbol „three-peak-mountain with snowflake“ (3PMSF), odnosno „simbol pahuljice u planini s tri vrha“. Taj simbol u usporedbi s oznakom M + S jamči da guma zadovoljava i zahtjevnije kriterije za vožnju u zimskim uvjetima. Takva regulacija za vozača podrazumijeva upotrebu najmanje dvaju kompleta guma, stoga vozači sve više biraju cjelogodišnje gume poput Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 koje imaju sve potrebne oznake, uključujući simbol 3PMSF, i osiguravaju usklađenost s europskim zakonodavstvom tijekom cijele godine.

Cjelogodišnje gume sve su češće dio originalne opreme

Rastu segmenta cjelogodišnjih guma pridonosi i činjenica da sve više proizvođača vrhunskih automobila svoja vozila oprema cjelogodišnjim gumama ili ih kupcima nudi kao dodatnu opremu.

Osim toga, od 2015. godine primjetna je i potražnja za gumama za vozila s većim promjerom naplataka (od 17 cola i više). Trend pokazuje da se današnji kupci automobila sve više odlučuju za veće i luksuznije automobile, posebice vrhunska električna vozila i SUV-ove, koji su obično opremljeni gumama većih dimenzija.

Proizvođači guma također primjećuju širenje tržišta. Goodyear trenutačno nudi oko 150 različitih dimenzija cjelogodišnjih guma Vector 4Seasons Gen-3, uključujući dimenzije prikladne za SUV-ove i dostavna vozila, odnosno kombije. Ove godine planira se dolazak oko 50 novih dimenzija te uspješne gume.

Treću generaciju Goodyearovih cjelogodišnjih guma Vector 4Seasons nagradili su mnogi europski časopisi: Auto Express, Auto Bild, Tire Reviews, WhatTyre i Gute Fahrt. Goodyear je također dvije godine zaredom dobio prestižnu titulu najboljega proizvođača cjelogodišnjih guma prema izboru časopisa Auto Bild. S gumom Vector 4Seasons Gen-3 Goodyear je prvi predstavio gumu za sva godišnja doba s ocjenom 3PMSF i klasom otpora kotrljanja koja ima sve potrebne oznake kako bi osigurala usklađenost s europskim zakonodavstvom tijekom cijele godine.

Kvalitetu Goodyearovih cjelogodišnjih guma Vector 4Seasons Gen-3 dokazuje i njihova upotreba na električnim automobilima jer u usporedbi s konkurentskim gumama omogućuju veći broj prijeđenih kilometara.

[iii] Podaci se temelje na dva neovisna testa. Auto Bild, rujan 2021., broj 39. Test izdržljivosti koji je proveo testni centar DEKRA na Michelinov zahtjev na dimenziji 205/55 R16 94V XL na vozilu Volkswagen Golf 7, gdje su uspoređivane gume Michelin CrossClimate 2 (100 %), Continental AllSeasonsContact (100,8 %), Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 (108,4 %), Bridgestone Weather Control A005 EVO (69,7 %), Pirelli Conturato All Seasons Plus (96,9 %). Test izdržljivosti proveden je pri prosječnoj stvarnoj upotrebi (D50) s 14.460 prijeđenih kilometara i ekstrapoliranom izdržljivošću od 1,6 mm.

Autor