PREMIJERA

Cupra Formentor (2024.), osvježenje za najveći pogodak mlade marke

Foto: Cupra

Nova Cupra Formentor prihvaća i donosi novi dizajnerski jezik marke

Danas je predstavljen novi Cupra Formentor, zajedno s modelom Cupra Leon. Ovaj redizajn dolazi kao nastavak velikog uspjeha koji je Crossover SUV već postigao. Cupra Formentor je bestseler tvrtke i postaje ikona marke. Na konkurentnom tržištu A-CUV-a, bio je na vrhu ljestvice prodaje sa 120.100 isporuka diljem svijeta prošle godine (+23,0% u odnosu na 2022.).

U prvom tromjesečju 2024. Cupra je isporučila 56.600 automobila, što je povećanje od 21,4% u odnosu na prvo tromjesečje 2023., dok je ožujak bio rekordni mjesec marke svih vremena s 23.800 isporuka.

Foto: Cupra

Novi Formentor predstavlja novi Cupra dizajnerski jezik DNK, s prednjim krajem u obliku nosa morskog psa, trokutastim matričnim LED prednjim svjetlima i velikim, naglašenim branikom. Prednji dio novog Formentora je snažan i odlučan, integrirajući logotip Cupra izravno na poklopac motora iznad velike prednje rešetke i označen opcijskim matričnim LED prednjim svjetlima koja uključuju prepoznatljiv dizajn – tri osvijetljena trokuta uokvirena unutar trokuta.

Kako se pogled usmjerava na bočne detalje dizajna, atletske proporcije i karakter novog Formentora postaju još očitiji. Njegov dinamičan, dobro izbalansiran volumen leži na kotačima proporcionalne veličine – postoji niz od osam različitih aluminijskih kotača između 18 i 19”.

Na stražnjoj strani facelift modela, posebno u oko upada osvijetljeni logo.

“Cupra Formentor i Leon bili su pokretačka snaga uspjeha marke dok širi svoj otisak diljem svijeta. To je pristup koji je bio nevjerojatno uspješan s gotovo 600.000 isporučenih automobila od lansiranja marke 2018.,” rekao je Wayne Griffiths, izvršni direktor marke Cupra.

“Novi Cupra Formentor i Leon su čista opsesija dizajnom. Dva modela napravljena da izazovu snažne emocije i ojačaju izvanrednu vezu između nas i kupaca.”

Novi Formentor dizajniran je za spajanje performansi pogona s unutarnjim izgaranjem i elektrificiranog pogona.

Bit će dostupan sa širokim rasponom pogonskih sklopova, uključujući četiri različite tehnologije: TSI (benzinski), eTSI (blagi hibrid), TDI (dizelski) i nova generacija eHybrid motora (plug-in hibrid). Ukupno postoji osam različitih opcija pogona, od 150 KS do 333 KS.

TSI benzinske varijante dostupne su od 1,5 TSI modela koji isporučuje 150 KS (110 kW), uz 6-stupanjski ručni mjenjač.

Foto: Cupra

Performanse su poboljšane u većem 2,0-litrenom TSI benzinskom motoru, snage 204 KS (150 kW), povezanom sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem s dvostrukom spojkom i pogonom na sve kotače (4Drive).

Na vrhu nove linije modela Cupra Formentor su varijante VZ. VZ je kratica za Veloz na španjolskom, što znači brzo, besprijekoran način da se opiše najmoćnija verzija Crossover SUV-a. VZ5 ostaje za sad na čekanju.

Novi Cupra Formentor VZ bit će dostupan s dvije opcije. Prvi isporučuje 265 KS (195 kW), povezan sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem i pogonom na prednje kotače. Drugi isporučuje 333 KS(245 kW), također povezan sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem, uvodeći novi način vožnje s pogonskim sklopom koji su Cupra inženjeri kalibrirali za trkaće staze i opremljen tehnologijom razdjelnika zakretnog momenta i opcijskim Akebono kočnicama.

Formentor je od sad  također dostupan s opcijom blagog hibrida (eTSI). Ova verzija omogućuje crossover SUV-u još veću razinu učinkovitosti. Sustav, koji je dostupan s 1,5-litrenim benzinskim motorom od 150 KS (110 kW), isključivo u kombinaciji s DSG mjenjačem, spaja 48 V blagu hibridnu tehnologiju s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Dizelski dio diše uz poznati 2,0-litreni TDI od 150 KS povezan sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem.

S novom generacijom plug-in hibridnog pogonskog sklopa, Cupra je tu da dokaže da su elektrifikacija i performanse savršen spoj.

Novi CUPRA Formentor sadrži dvije opcije eHybrid pogonskog sklopa sljedeće generacije: 204 KS (150kW) i 272 KS (200kW).

Oba su opremljena novim 1.5 TSI motorom, električnim motorom i većom baterijom koja sada nudi 19,7kWh (neto). Omogućuje novom Formentoru da pruži ekološki osviješteno uzbuđenje i čisto električni domet od više od 100 km. Baterija se sada može brzo puniti do 50kW (DC punjenje) dok ste na putu ili kod kuće koristeći Wallbox od 11kW (prethodno 3,6kW).

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo