rekordno prvo tromjesečje marke u 2023.

Cupra Tavascan (2024.), električni SUV coupe stiže početkom iduće godine uz domet od 550 km!

Svjetska premijera Cupra Tavascan na vikendu Formule E u Berlinu: CUPRA predstavlja prvi potpuno električni SUV coupe…

Cupra je predstavila sljedeću fazu svoje evolucije na događaju Exponential Impulse u Berlinu, neposredno uoči vikenda Formule E. S brendom koji ove godine obilježava svoju petu obljetnicu, prikazao je svjetsku premijeru svog prvog potpuno električnog SUV coupea, Cupra  Tavascan, koji će biti lansiran na tržište 2024. godine

Cupra također službeno počinje živjeti s Metahypeom, prostorom iskustva marke u metaverzumu.

“Danas je sve u znaku strasti marke Cupra da snove pretvori u stvarnost,” rekao je Wayne Griffiths, izvršni direktor mlade marke.

“Cupra je još uvijek mlada marka. Pa ipak, u samo pet godina postigli smo jedan rekord za drugim nevjerojatnom brzinom, zahvaljujući našem pogonu i odlučnosti. Od pokretanja marke, CUPRA je prodala preko 300.000 automobila i najbrže je rastuća marka u Europi. Marka je postigla rekordnu prodaju u prvom tromjesečju 2023. s više od 46.500, što je dovelo do povećanja profitabilnosti i marke Seat.”

Glavni vrhunac događaja Exponential Impulse bila je svjetska premijera Cupra Tavascan, prvog potpuno električnog SUV coupea marke i njenog drugog potpuno električnog modela nakon Cupra Born. Utjelovljuje CUPRA-inu elektrificiranu viziju i ostaje vjeran konceptnom automobilu iz 2019., dokazujući da Tavascan nije odgovor na promjene, već vozilo koje ih stvara.

“Kad smo predstavili koncept Tavascan na sajmu IAA u Frankfurtu 2019., bio je to naš automobil iz snova – manifest svega što smo željeli da Cupra postane,” rekao je Wayne Griffiths. “Od tada vjerujemo da ako to sanjamo, to možemo i stvoriti. Pa, danas se taj san ostvaruje.”

Cupra Tavascan predstavlja poticaj za novi upečatljivi dizajnerski jezik: vanjski dizajn donosi atletske i sportske proporcije. S prednje strane, matrična LED dioda s tri trokuta u obliku oka odmah će biti prepoznatljiva. Unutrašnjost je djelo arhitekture zahvaljujući karakterističnom središnjem kralježnici zajedno s tankim ventilacijskim otvorima – gotovo nevidljivima.

Kao SUV orijentiran na emocije i vožnju, CUPRA Tavascan ima tehnologiju dinamičke šasije DCC Sport, sportski ovjes i progresivno upravljanje. Ovi atributi i dodatak guma performansi postavljenih na kovane aluminijske kotače od 21” pružaju jedinstveno sportsko iskustvo vožnje.

Temeljen na MEB platformi Volkswagen grupe, prvi potpuno električni SUV coupe marke bit će dostupan s dvije izlazne snage: 210kW (286 KS) i 250kW (340 KS); verzija s većom izlaznom snagom dodaje pogon s dva motora na sve kotače, pružajući performanse uz maksimalnu trakciju. Cupra Tavascan VZ može postići 50 km/h za samo 2,4 sekunde (0 do 100 km/h za samo 5,6 sekundi).

Također pruža dovoljan kapacitet za domet od oko 550 km zahvaljujući baterijskom paketu neto kapaciteta od 77 kWh. CUPRA Tavascan može dodati dodatnih 100 km dometa za samo 7 minuta. A kada baterija padne na samo 10%, može se napuniti do 80% za nešto manje od pola sata korištenjem punjača od najmanje 135kW.

Cupra Tavascan ima 15” infotainment sustav – najveći do sada u nekom modelu Cupra – s novo dizajniranim i razvijenim sučeljem za čovjeka i stroj (HMI). CUPRA Tavascan također po prvi put integrira zvučni sustav visoke vjernosti s 12 zvučnika razvijen u suradnji s vrhunskom audio tvrtkom Sennheiser.

Dizajniran i razvijen u Barceloni, Cupra Tavascan proizvodit će se u tvornici Volkswagen grupe Anhui u Kini, vrhunskom inovacijskom središtu za e-mobilnost, a bit će lansiran 2024., s godišnjim ciljem od više od 70.000 prodanih automobila.

Foto: Cupra

Autor

Preporučeni sadržaj