NA DANAŠNJI DAN

8. veljače 1917. predstavljen Curtiss Autoplane, prvi leteći automobil

Foto: Flight magazine 1917

Glenn H. Curtiss je na Pan-American Aeronautic Exposition u New Yorku predstavio svoj Autoplane, prvi leteći automobil na svijetu…

Flight magazin je dao potpuni tehnički opis za Curtiss Autoplane u izdanju od 15. ožujka 1917., trokrilnog letećeg automobila. Karoserija je izrađena je uglavnom od aluminija, prozori su od celuloida. U unutrašnjosti su korištene razrađene presvlake i tapiserije u koje se mogu smjestiti dva putnika straga i jedan “šofer” naprijed.

Odmah ispred je kružni hladnjak, kroz koji prolazi ručica za pokretanje 8-cilindarskog motora Curtiss OXX 100 KS. S motora se snaga prenosi vratilom, koja se proteže do stražnjeg dijela karoserije, do četverokrakog propelera straga. Prednji su kotači bili zakretni, kako bi bilo omogućeno upravljanje na tlu. Raspon krila je 12,2 metra, a brzina u letu 105 km/h.

Bila je opcija da se krila skinu te na zemlji vozi također potiskom propelera. Curtis Aeroplane nije zaživio na tržištu, kako je planirao Glenn H. Curtiss, ali je zanimljiv pionirski pokušaj spajanja aviona i automobila.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo