SJAJAN USPJEH

Dacia ostavarila impresivnu brojku, proslavili proizvodnju 10 milijuna vozila

-

Dacia slavi proizvodnju jubilarnih 10 milijuna vozila otkako je marka rođena 1968.

Slavljenički model postala je nova Dacia Duster Extreme SE u urbano sivoj boji proizvedena je u srijedu, 20. travnja 2022. u tvornici Mioveni u Rumunjskoj.

Unutar 10 milijuna proizvedenih vozila, bilo je:

– 2,6 milijuna Dacia Sandero i Sandero Stepway, najprodavanije vozilo privatnim kupcima u Europi od 2017.
– 2,1 milijun Dacia Duster, najprodavaniji SUV privatnim kupcima u Europi od 2018.
– 1,95 milijuna Dacia Logan i Logan MCV
– 2,3 milijuna Dacia 1300 (i ostale varijante)

Denis Le Vot, izvršni direktor Dacie, dodao je: “Ponosni što smo prešli simboličnu prekretnicu od 10 milijuna proizvedenih vozila. Ovaj rezultat nagrađuje pragmatičnu viziju automobila, usmjerenu na ono što je bitno za naše kupce. Nadovezujući se na svoje iskustvo, Dacia će nastaviti rasti i nuditi atraktivna vozila koja su prilagođena životnom stilu naših kupaca.”

Dacia je svoje prvo vozilo, Daciu 1100, počela proizvodit u kolovozu 1968. Sljedeće godine, kultni model Dacia 1300 rezultirao je u formi – limuzine, karavane, sportskog kupea i LCV. Ostao je u proizvodnji 35 godina i ostavio je traga u rumunjskoj automobilskoj industriji.

Novo poglavlje u Daciinoj povijesti otvoreno je nakon njezine akvizicije od strane Renault Grupe 1999. godine. Lansiranjem Logana 2004. Dacia je postala svjetski proizvođač automobila, a tempo prodaje se ubrzao. Godine 2005. Dacia je otvorila proizvodnu liniju izvan Rumunjske, u tvornici Somaca u Casablanci (Maroko).

Proširenje asortimana modela, uključujući Sandero i Duster, i njihovi neposredni uspjesi učinili su potrebnim još više proširiti proizvodne kapacitete tijekom godina.

Proširenje uključuje inauguraciju potpuno nove tvornice u lučkom gradu Tangier, Maroko (2012.), otvaranje proizvodne linije u Oranu, isključivo za alžirsko tržište (2016.) i proizvodnju Springa s početkom u tvornici Shyian u Kina (2020.).

Dacia primjerci trenutno se prodaju u 44 zemlje, uglavnom u Europi i mediteranskom području.

Foto: Dacia

Autor