RAZOČARENJE ZA RUMUNJSKI HIT

Dacia Sandero osvojila samo 2 zvjezdice za sigurnost po Euro NCAP-u

Dacia Sandero je prošao Euro NCAP test. New Car Assessment Program je sustav provjere sigurnosti novih automobila u sudaru, koji se u Europskoj zajednici provodi od 1997., a 2017. uvedeni su novi, viši standardi…

Novi Dacia Sandero, uvjerljive izvedbe i povoljne cijene uspješno je startala na tržištu, pa su za ljubitelje rumunjske marke neugodno iznenađenje upravo objavljeni rezultati ispitivanja sigurnosti po Euro NCAP standardu.

Dacia Sandero Stepway osvojila je samo dvije zvjezdice za sigurnost – 70 posto za vozača, 72 posto za djecu, 41 posto za pješake i 42 posto za sigurnosne sustave. To će sigurno potamniti ugled na tržištu.

Sustavnim ispitivanjem otpornosti na sudar, u uvjetima koji odgovaraju realnosti, automobili se ocjenjuju s jednom do pet zvjezdica, što precizno definira njihovu sigurnost i izglede na tržištu.

Početkom 1997. stručna komisija za promet EU ustanovila je program za ispitivanje novih automobila u sudaru NCAP, što je kratica od New Car Assessment Program (engl. program procjene novih automobila). Kako bi se razlikovao od sličnih (posebice američkih) programa, najčešće se označava s EuroNCAP.

U sklopu tog programa provode se višestruka ispitivanja sudara, uz sljedeće kriterije:

• brzina se mjeri u miljama na sat, kako bi se ispitivanja mogla uspoređivati s američkim.

• najvažnije je ispitivanje u frontalnom offset sudaru s nepokretnom preprekom i 40-postotnim prekrivanjem, pri brzini od 64 km/h (40 mph). Takvo ispitivanje simulira najčešće sudare u prometu, kada lijevi prednji dio automobila udara u lijevi prednji dio suprotnog automobila

• bočni udarac kolicima mase jednake vozilu s udarnom plohom širine 1500 mm, pri brzini od 50 km/h (30 mph)

• sigurnost pješaka određuje se udarom na lutke odrasle osobe i djeteta brzinom 40 km/h (25 mph), s posebnim naglaskom na ozljede glave i nogu.

• bočni udarac sredinom automobila, brzinom od 29 km/h (17 mph) u čelični stup promjera 254 mm (10 cola)

• ocjenjuje se jednostavno – s jednom do pet zvjezdica, što je razumljivo i stručnjacima i običnim kupcima, a broj zvjezdica odgovara školskim ocjenama.

• komisija Euro NCAP bira vozila nasumce iz prodajne mreže (ne izravno iz tvornice), kako bi se izbjegla mogućnost da tvornica ponudi specijalno prilagođeni i poboljšani model

Autor

Preporučeni sadržaj