REBRENDING NAJSLAVNIJEG PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA

Daimler promijenio ime u Mercedes-Benz Group AG

Najstariji proizvođač automobila, Daimler AG, koji je osnovan 1890. kao Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), 1926. nakon fuzije s tvrtkom Benz & Cie. postao Daimler-Benz AG

… 1998. spajanjem s tvrtkom Chrysler postao DaimlerChrysler AG, a od 2007., nakon prodaje Chryslera postao Daimler AG, od 1. veljače 2022. službeno nosi naziv po svojoj marki Mercedes-Benz, najjačem automobilskom brendu u povijesti – Mercedes-Benz Group AG. Odjel kamiona i autobusa preimenovan je i izdvojen u posebnu tvrtku Daimler Truck AG.

Promjene su u listopadu 2021. odobrili dioničari koncerna Daimler AG, što je rezultiralo stvaranjem dvije neovisne tvrtke, svaka s upravom i predsjednikom. Time je omogućeno bolje iskorištenje potencijala tvrtke, procijenjene vrijednosti 77 milijardi eura, u softverskoj budućnosti bez emisija. Tijekom 2021. prodano je više od 2,4 milijuna automobila, unatoč nedostatku čipova u industriji.

Cilj tvrtke je od 2030. proizvoditi samo električne automobile. Prema novoj strategiji, nastavlja se razvoj električnih vozila, SUV-ova, luksuznih i samovozećih automobila. Također, fokus će biti na kamionima i autobusima s nultom emisijom štetnih plinova, kao i na integraciji samovozeće tehnologije.

Za savez Daimler-Benz zaslužni su Carl Benz, koji je osnovao Benz & Cie 1883. te Gottlieb Daimler i Wilhelm Maybach, koji su 1890. osnovali Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG). Daimler je prvi put koristio ime Mercedes 1902., a ime je dobio po kćeri Daimlerovog distributera Emila Jellineka. Prva vozila Mercedes-Benz počela su se proizvoditi 1926. godine, ubrzo nakon spajanja dviju tvrtki u Daimler-Benz.

Godine 1998. Daimler-Benz AG se spojio s Chrysler Corporation i formirao DaimlerChrysler, a kada je Daimler prodao Chrysler Cerberusu 2007. godine, korporacija je promijenila ime u Daimler AG.

Autor

Preporučeni sadržaj