DMC DELOREAN

DMC DeLorean iz kultnog filma ‘Povratak u budućnost’ mami osmijeh na lice

Throttle House ekipa na test je dobila DMC DeLorean, sportski automobil iz osamdesetih godina koji je postao popularan zbog ‘Povratak u budućnost’ franšize…

DMC DeLorean jedan je od onih automobila kojeg instantno možemo povezati s dvije stvari; osamdesetim godinama prošlog stoljeća te kultnom filmu ‘Povratak u budućnost’. Specifičnost ovog automobila zasigurno je dizajn, motorizacija, ali i kultni status zahvaljujući već spomenutoj filmskoj franšizi te Marty McFlyu.

Međutim, Throttle House ekipa odlučila nas je počastiti s fantastičnim primjerkom iz 1981. De Loreana pokreće 2.8 atmosferski V6 motor. Upravo je taj motor načinjen u zajedničkom pothvatu Peugeot-Renault-Volvo proizvođača. Razvija samo 132 KS i 220 Nm umjesto originalnih 170 KS zbog strogih ekoloških propisa u SAD, što znači kako ovaj primjerak nije pretjerano brz.

Karoserija DeLoreana je izrađena s podnicom od staklenih vlakana te je od nelakiranog nehrđajućeg čelika, a tu su i specifična ‘gullwing’ vrata. Za dizajn je odgovoran Giorgetto Giugiaro, a u razdoblju od 1981. do 1982. proizvedeno je svega 8975 primjeraka, nakon čega je John DeLorean dramatično pao i bankrotirao.

Konkretni primjerak ima gotovo pa jezivo točne preinake kako bi zadovoljio fanatike filmske franšize, pa su tu i ‘Flux capacitor’ te ‘display’ za unos željenog datuma i vremena. Kako to sve izgleda, prosudite sami.

 

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo