FRANCUSKI PREMIUM ADUT

DS 4 (2022.): francuski protuotrov za Audi A3, BMW Serije 1 i Mercedes-Benz A-klase

DS 4 je poseban premium model za novi koncern Stellantis, jer će na istom konceptu početkom 2022. stići novi modeli Alfa Romeo Giulietta i Lancia Delta

DS 4 izrađen je na višeenergetskoj koncernskoj platformi EMP2 a proizvodit će se u turbobenzinskim, turbodizelskim i plug-in hibridnim verzijama Ovaj prekrasni kompaktni model dostupan je u benzinskoj, dizelskoj i plug-in hibridnoj verziji, kao DS 4 E-TENSE. Francuzi ističu kako s jednim punjenjem može ostvariti do 30 km dosega.

Novi DS 4 uvodi niz naprednih tehnologija novih u C-segmentu, sa značajkama posuđenim iz revolucionarnog konceptnog modela DS Aero Sport Lounge. Prednju masku karakterizira novi svjetlosni potpis. Vrlo tanka prednja svjetla projektora sadrže sustav DS Matrix Led vision, koji kombinira matrično i usmjereno osvjetljenje.

Dopunjuju ih dnevna svjetla koja se sastoje od dvije linije LED-a s obje strane (ukupno 98 LED elemenata). DS wings povezuju prednja svjetla s maskom. Ovisno o verziji, sastoji se od dva dijela s motivima dijamantnih vrhova, u graduiranim veličinama, koji se ističu u trodimenzionalnoj rešetki. Iznad njega duga hauba daje pokret kako bi silueta djelovala dinamično.

Profil kombinira fluidnost i oštrije linije. Kvake na vratima odgovaraju ugradbenim površinama na bokovima. Omjer karoserije i kotača velikog promjera nadahnut je i u velikoj mjeri podsjećaju na konceptni automobil DS Aero Sport Lounge.

Straga se krov pruža vrlo nisko. Silueta je elegantna koliko i aerodinamički učinkovita. Stražnja krila otkrivaju zdrav mišićav izgled s oblinama i oštrim rubovima na karoseriji naglašavajući C stup, koji ima sjajnu crnu završnu obradu s ugrađenom oznakom – DS Automobiles. Podizanjem poklopca prtljažnika, vlasnik će imati na raspolaganju obujam od 430 litara.

Dok u tehnološkom pogledu, sve novosti kreću od nove EMP2 platforme sa 70% novih ili ekskluzivnih dijelova, DS 4 od svog lansiranja nudi plug-in hibridnu tehnologiju (225 konjskih snaga i više od 30 kilometara dometa u načinu nulte emisije u kombiniranom WLTP ciklusu).

U ponudi će biti i benzinske verzije PureTech sa 130, 180 i 225 konjskih snaga i dizelska BlueHDi verzija sa 130 KS. Svi će ovi modeli dobiti samo 8-stupanjski automatski mjenjač. Nova verzija platforme EMP2 dizajnirana je da udovolji najnovijim i najstrožim regulatornim i potrošačkim standardima, bez ugrožavanja ukupne težine konstrukcije.

DS 4 stiže u prodaju na zimu, a posebno je važno što je koncern Stellantis donio odluku da se u istom tehnološkom konceptu razvijaju premium brendovi DS, Alfa Romeo i Lancia, pa će po konceptu DS 4 2022. stići novi modeli Alfa Romeo Giulietta i Lancia Delta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin