NOVI ADUT IZ MARANELLA

Ferrari 499P: prekrasni hibridni prototip za povratak na Le Mansa

Foto: Ferrari

Ferrari je posljednji put osvojio Le Mans 1965., nada se da će ih 449P vratiti na veliku scenu u utrkama izdržljivosti

Nakon pauze od 50 godina, Ferrari se vraća vrhunskim utrkama izdržljivosti novim hibridnim prototipom trkaćeg automobila, Ferrari 499P kojeg je predstavio na stazi Imola.

Tvrtka iz Maranella se priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu u izdržljivosti, FIA WEC Endurance Championship klasa Hypercar, seriji 24 sata Le Mansa, s novim hibridnim bolidom, kao draguljem u kruni.

Ferrari 499P je svoje ime dobio u trkaćoj tradiciji tvrtke iz Maranella te bi mogao biti najljepši hibridni prototip Le Mans do sada. Upregnut je twin-turbobenzinskim V6 motorom obujma 2992 cm, koji pokreće stražnje kotače.

Na prednje je kotače priključen elektromotor koji se napaja litij-ionskom baterijom napona 900 V te funkcionira kao sustav za obnovu energije (ERS), koji se puni tijekom usporavanja i kočenja i ne zahtijeva vanjski izvor napajanja.

Ukupna sinergijska snaga sustava je 670 KS. Ferrari 499P dakle ima hibridni pogon 4×4 i 7-stupanjski sekvencijalni mjenjač Xtrac. Vatreno krštenje će imati u ožujku 2023., na utrci 1000 milja Sebringa.

Autor