nadmašio legende

Ferrari SF90 XX postao najbrži, LaFerrari više ne drži rekord na stazi Fiorano

Foto: Screenshot
-

Ferrari SF XX s 1016 KS upisao se u knjige rekorda na vlastitoj, test stazi proizvođača…

Riječ “napredak” među ljudima u automobilskom okruženju može značiti različite stvari. Neki se hvale rastom konjskim snagama, dok druge hvale aerodinamiku, laganu konstrukciju i pouzdanost. Ovaj tjedan u sjedištu tvrtke Ferrari glavna zvijezda je bio SF90 XX Stradale. Upravo je ovaj ekstremni SF90 postao najbrži Ferrari legalan za cestovnu vožnju koji je ikada prošao stazu Fiorano u vlasništvu tvrtke, koja se nalazi u blizini Maranella.

S vremenom kruga od 1 minute i 17,3 sekunde, hardcore plug-in hibridni V8 superautomobil uspio je skratiti 1,4 sekunde u usporedbi s običnim SF90 opremljenim opcijskim Assetto Fiorano paketom. Za upravljačem talijanske zvijeri usmjerene na stazu s kotačima od karbonskih vlakana i gumama Michelin Cup 2 R bio je Raffaele de Simone, Ferrarijev voditelj razvoja testne vožnje. Rekord je službeno odobren 16. listopada tijekom medijskog događaja za SF90 XX Stradale na kojem su novinari bili pozvani da voze stroj od 1.016 konjskih snaga.

SF90 XX je najbrži Ferrari dozvoljen za cestovnu vožnju koji je vozio stazom Fiorano, nadmašivši vrijeme moćnog LaFerrari za nevjerojatnih 2,4 sekunde. Da stavimo novo postignuće u perspektivu, SF90 XX Stradale je 7,6 sekundi brži od Enza. Vraćajući se još više u prošlost, F50 je bio 9,7 sekundi sporiji dok je F40 zaostao 12,3 sekunde. Što se tiče izvornog vrhunskog modela iz Maranella, 288 GTO, njemu je trebalo dodatnih 18,7 sekundi u usporedbi s novim hibridom usmjerenim na stazu.

Da, uspoređujemo automobil iz 2023. sa starijim automobilima napravljenim prije nekoliko desetljeća, ali to radimo kako bismo istaknuli napredak koji je Ferrari postigao tijekom godina. Najbolje od svega SF90 XX Stradale tehnički nije ni perjanica jer je pozicioniran ispod LaFerrarija, Enza, F50, F40 i 288 GTO. Morat ćemo pričekati do sljedeće godine da vidimo novi najavljeni model, onaj koji je više puta viđen zadnjih mjeseci na test stazi.

Autor