GLOBALNO USPJEŠNI

Fiat potvrdio lidersku poziciju u koncernu Stellantis u prvoj polovici 2023.

Foto: Fiat

U prvoj polovici 2023. Fiat je pridonio uspjehu Stellantisa kao vodeće marke u grupi, s 645.000 prodanih vozila diljem svijeta, 10% više nego u istom razdoblju 2022.

Fiat je tržišni lider u tri ključne zemlje – Brazilu, Italiji i Turskoj – u tri različite regije, s tržišnim udjelom od 22% u Brazilu, 18,2% u Turskoj i 12,8% u Italiji. Novi model Fiat 500e najprodavanije je baterijsko električno vozilo (BEV) koncerna Stellantis, najprodavaniji mali BEV u Europi i nastavlja biti među pet najboljih BEV-a u bilo kojoj kategoriji u Europi, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj.

Olivier Francois, izvršni direktor marke Fiat i šef marketinga Stellantisa, rekao je: “U posljednje dvije godine postigli smo brojne uspjehe unutar Stellantisa i učinili smo Fiat profitabilnijim i globalnijim nego ikad prije. Ove godine Fiat je ponovno potvrdio globalni uspjeh, značajno pridonoseći izvrsnim rezultatima koncerna.

Fiat je postao vodeća marka Stellantis po prodaji u prvoj polovici 2023. sa 645.000 jedinica, što je povećanje od 10% u odnosu na prošlu godinu. Fiat je lider na tržištima triju ključnih zemalja – Brazila, Italije i Turske – u tri različite regije, s udjelom ukupne prodaje većim od 20 posto izvan matične regije, što je jedinstven slučaj u automobilskom sektoru. Osim toga, predvodimo prijelaz na održivu urbanu mobilnost zahvaljujući našem novom modelu 500 – globalnom simbolu 100% električnog vozila – koji je najprodavaniji električni gradski automobil u Europi. I nastavit ćemo utirati ​​put elektrifikaciji lansiranjem Fiata Topolino i novog Fiata 600e, koji su prvi novi modeli temeljeni na platformi Stellantis.

U prvoj polovici 2023. Fiat je pokazao svoju snagu i jedinstvenost zahvaljujući dobro uravnoteženoj geografskoj prisutnosti koja marku čini snažnijom i otpornijom na cikličke promjene. Daleko je najprodavaniji brend u Južnoj Americi, s tržišnim udjelom od 14,1%, te apsolutni lider u Brazilu, najvažnijem izvaneuropskom tržištu za ovaj globalni talijanski brend, s udjelom od 22%. Također, Fiat Strada je drugi najprodavaniji automobil u Brazilu i prvi među lakim gospodarskim vozilima.

Izvanredni rezultati postignuti su i u Europi, gdje je marka zabilježila 271.800 registracija u prvih šest mjeseci 2023. U Europi, gdje je Fiat uvijek bio lider na tržištu gradskih automobila, marka je apsolutni lider u Italiji s tržišnim udjelom od 12,8%, a legendarna Fiat Panda je najprodavaniji automobil na tržištu. U Europi je novi Fiat 500 najprodavaniji električni automobil unutar grupe, najprodavaniji električni automobil u segmentima A i B i među prvih pet u svim segmentima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, kao i najprodavaniji električni automobil u Europi.

Značajni su i rezultati u regiji MEA, posebno na turskom tržištu gdje je Fiat lider s udjelom od 18,2%, zahvaljujući modelu Fiat Tipo koji je najprodavanije vozilo u Turskoj. Osim toga, Fiat je otvorio put za daljnje širenje u regiji MEA, prvo se vrativši u Alžir, a zatim postavivši temelje za proizvodnju 500 Hybrid – prvog hibridnog vozila koje se prodaje u Alžiru – i Doblò u toj zemlji, u tvornica Tafraoui – Oran, do kraja 2023.

Autor

Preporučeni sadržaj