NOVI JUNAK SREDNJE KLASE

Ford Mondeo (2022.): peta generacija, hibridni crossover s 225 KS, veliki povratak

Ford Mondeo vraća se na europsko tržište, naprednom kombinacijom 3-cilindarskog turbobenzinca 1.0 EcoBoost sa 140 KS i elektromotora od 100 kW (sinergijski 225 KS) prosječno će trošiti manje od benzinaca, a samo na struju moći će voziti 80 km…

Foto: JustAnotherCarDesigner

Mnogi su ga već prežalili, ali Ford Mondeo, koji se s europskog tržišta povukao u petoj godini modela četvrte generacije (uvedene 2012.), potučenim do nogu od Volkswagen Passata, povukao s europskog tržišta, priprema povratak! Za proljeće 2022.

Globalnoj limuzini, izvorno iz Detroita, korona kriza i novi poredak u autoindustriji, koji se očekuje nakon nje prilika je da se resetira. Mondeo pete generacije bit će crossover, povišena verzija karavana Turnier, a limuzina se otpisuje.

Prvi je iskorak u dizajnu, a kako slika govori više od tisuću riječi, ocijenite. Karavanski crossover, koji gabaritima (489 x 189 x 152 cm) već ulazi u visoku srednju klasu, stvara se po posljednjoj evoluciji klasičnog karoserijskog koncepta s rekordnih 58 posto čelika visoke (HTS) i ultravisoke (UHTS) čvrstoće i 10 posto ugljičnog kompozita.

To će omogućiti povećanje čvrstoće strukture karisti i smanjenje mase karoserije, pa će nova generacija s hibridnim pogonom zadržati masu na razini dosadašnje dizelske verzije, uz postizanje najviše razine aktivne i pasivne sigurnosti. Zanimljiv je i pogonski koncept….

Ford Mondeo Evos bit će plug-in hibridni automobil (PHEV) s 3-cilindrašem 1.0 EcoBoost, snage 140 KS na prednjim kotačima i elektromotorom snage 100 kW na stražnjim. Sustavna će snaga biti 225 KS, što će omogućiti ubrzanje do stotke za 7,9 sekundi, a najveća će brzina biti ograničena na 180 km/h. Kome treba više..

Samo na struju, uz ograničenje brzine na 145 km/h moći će voziti 80 km te će se danima moći voziti bez kapi potrošenog benzina, a deklarirani, sinergijski prosjek potrošnje goriva bit će samo 1,4 l/100 km. Duhovno, Ford Mondeo Evos bit će i ‘duhovni’ nasljednik modela Ford S-Max, Europskog automobila 2007. godine…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin