SIGURNOST U PROMETU

Ford razvija Exit Warning tehnologiju koju će cijeniti vozači, ali i biciklisti na prometnicama

Svake godine se zabilježi tisuće i tisuće prometnih nezgoda u kojima sudjeluju biciklisti i vozači zbog neopreznog otvaranja vrata. Međutim, Ford je na tragu razvitka tehnologije koja bi to mogla spriječiti…

Exit Warning je naziv novog sustava koji bi vozaču pružio zvučno i vizualno upozorenje kada otkrije da je radnja otvaranja vrata potencijalno opasna. Na taj bi se način zaštitili biciklisti, ali i ostali sudionici u prometu.

Funkcionira putem već postojećih senzora za mrtvi kut koji bi, kada se vozilo parkira, na retrovizoru putem crvenih LED dioda upozorili vozača o potencijalnom automobilu ili biciklu unutar mrtvog kuta.

 

Također, trenutno se testira i mogućnost mehaničkog onemogućivanja za otvaranje vrata ukoliko bi došlo do rizika od naleta na biciklista. Nakon testiranja vozača i biciklista iz Forda, inženjeri će narednih mjeseci provoditi klinike za korisnike. Dio testiranja bit će zadužen kako bi se tehnologija adaptirala na sudionike u prometu na različitim tržištima, uzimajući u obzir vozila sa smještajem upravljača na lijevoj ili desnoj strani, ali i različite nacrte ceste i traka.