VELIKA INVESTICIJA

Ford ulaže ogrmone novce u Južnu Afriku i otvara 1.200 radnih mjesta

Ford Motor Company najavio je ulaganje od 1,05 milijardi američkih dolara u svoje južnoafričke proizvodne operacije – što je najveće ulaganje u Fordovoj 97-godišnjoj povijesti u Južnoj Africi..

To je jedno od najvećih ulaganja u automobilsku industriju Južne Afrike ikada, jačajući Fordove proizvodne mogućnosti i stvarajući nova radna mjesta…

Proizveden u Južnoj Africi za Europu, Ranger značajno doprinosi uspjehu Fordovog europskog programa gospodarskih vozila. Ford je već šestu godinu zaredom najprodavanija marka gospodarskih vozila na tržištu 20 tradicionalnih država EU (EU 20). Nagrađivani Ford Ranger bio je najprodavanije pick-up vozilo u Europi u 2020. godini s više od 34% tržišnog udjela u segmentu i nastavlja biti pouzdani partner koji pomaže korisnicima u unapređenju njihova poslovanja.

“Ova investicija dodatno će modernizirati naše južnoafričke operacije pa će one igrati još značajniju ulogu u rastu našeg globalnog automobilskog poslovanja, kao i u naš strateški savez s Volkswagenom”, rekla je Dianne Craig, predsjednica Fordova odjela za međunarodna tržišta. “Ranger je jedno od naših najprodavanijih i najuspješnijih globalnih vozila. Ova investicija opremit će naš tim alatima i uređajima za isporuku najboljeg Ford Rangera ikad, uz povećane proizvodne kapacitete i vrhunsku kvalitetu.”

Ford je investiciju najavio na brifingu za medije kojem je prisustvovao južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, kao i nekoliko ključnih vladinih čelnika, uključujući ministra trgovine, industrije i tržišnog natjecanja Ebrahima Patela, ministra za javna poduzeća Pravina Gordhana, premijera provincije Gauteng Davida Makhure, izvršnog gradonačelnika grada Tshwanea Randalla Williamsa i visoke rukovoditelje Forda.

Ovom investicijom očekuje se da Fordova tvornica Silverton Assembly ostvaruje prihode koji prelaze 1,1 posto bruto domaćeg proizvoda Južne Afrike.

Godišnji instalirani kapacitet u tvornici u Silvertonu povećat će se sa 168.000 na 200.000 vozila, podržavajući proizvodnju potpuno novog pick-up vozila Ford Ranger za domaće tržište i izvoz na više od 100 svjetskih tržišta. Tvornica će također proizvoditi Volkswagenova pick-up vozila kao dio strateškog saveza Ford-Volkswagen.

Proširena proizvodnja pomoći će u postupnom stvaranju 1200 novih Fordovih radnih mjesta u Južnoj Africi, povećavajući ukupan broj lokalnih zaposlenika na 5500 te dodajući procijenjenih 10.000 novih radnih mjesta u Fordovoj lokalnoj mreži dobavljača, što ukupno dovodi do 60.000 radnih mjesta u mreži dobavljača.

Ukupna investicija uključuje 686 milijuna američkih dolara za opsežne nadogradnje pogona za montažu u Silvertonu, koje će povećati opseg proizvodnje i dovesti do značajnih poboljšanja u učinkovitosti proizvodnje i kvaliteti vozila.

To uključuje izgradnju novog pogona za montažu karoserije s najnovijom robotiziranom tehnologijom i novo visokotehnološko postrojenje za prešanje, a oba odjela će se po prvi puta nalaziti na licu mjesta. Oba će postrojenja modernizirati i usmjeriti integrirani proizvodni proces u Silvertonu te će pridonijeti većoj kvaliteti i smanjiti ukupne troškove i gubitke.

Novi pogon za prešanje koristit će brzu liniju za proizvodnju svih glavnih limenih dijelova za novi Ranger. Pogon uključuje potpuno automatizirani sustav za pohranu i izvlačenje kalupa za prešanje, koji će se inovativno smjestiti na krov postrojenja, uklanjajući na taj način povezane radno intenzivne procese. Uz to, moderni sustav skenera s tehnologijom plavog svjetla nadzirat će površine radi nedostataka te osigurati da najkvalitetniji konačni proizvod napusti pogon za prešanje.

Opsežne nadogradnje također će se izvršiti na proizvodnoj liniji, lakirnici i završnoj montaži, kako bi se poboljšao protok vozila unutar postrojenja, uz proširenje prostora za kontejnere i skladištenje vozila.

Ford će također izgraditi novi centar za modifikaciju vozila i centre za obuku – potonji su razvijeni kako bi osigurali da svi zaposlenici Forda imaju znanje i vještine potrebne za najbolju moguću učinkovitost poboljšanih pogona Silvertona.

“Opsežne nadogradnje i nove najsuvremenije proizvodne tehnologije potaknut će efikasnost naše cijele proizvodnje u Južnoj Africi – od isporuke dijelova izravno do proizvodne trake, do veće brzine proizvodne linije i preciznosti montaže, sve kako bi se osigurala najveća kvaliteta kakvu očekuju naši kupci”, rekao je Andrea Cavallaro, operativni direktor Fordova odjela za međunarodna tržišta.

Novi investicijski program nadovezuje se na nedavno najavljeni projekt obnovljive energije ‘Blue Oval’, koji se poklapa s globalnim ciljem tvrtke da koristi 100-postotnu lokalno obnovljivu energiju za sve svoje proizvodne pogone do 2035. godine i postigne ugljičnu neutralnost do 2050. godine.

Prva faza projekta Blue Oval već je u tijeku s izgradnjom solarnih nadstrešnica za 4200 vozila u tvornici Silverton.

“Naš je cilj postići ‘Otočni način’, stavljanjem tvornice Silverton u potpunosti izvan mreže pa će postati potpuno energetski samoodrživa i ugljično neutralna do 2024. godine,” rekao je Cavallaro. “Bit će to jedna od prvih Fordovih tvornica na svijetu koja je postigla ovaj status.

Ford će također uložiti 365 milijuna američkih dolara za nadogradnju alata u glavnim tvornicama dobavljačkih tvrtki.

“Podrškom našim dobavljačima novim alatima osigurat ćemo zajedničku modernizaciju kako bismo isporučili kvalitetu svjetske klase za potpuno novi Ranger, uz povećane količine proizvedenih automobila”, rekao je Cavallaro.

“Kao dio našeg opsežnog ulaganja u tvornicu Silverton, također u vlasništvu i pod upravljanjem Forda, gradimo novu liniju za montažu podvozja u Posebnoj ekonomskoj automobilskoj zoni Tshwane Automotive (TASEZ) za ovaj novi program vozila”, rekao je Ockert Berry, operativni potpredsjednik Ford Motor Company Južne Afrike.

“Imati ovu novu liniju i naše glavne dobavljače komponenata smještene uz tvornicu Silverton u TASEZ-u ključno je za proširenje naših proizvodnih kapaciteta, jer će se dijelovi sekvencirati izravno na liniju za montažu”, dodao je Berry. “Ovo će značajno smanjiti logističke troškove i složenost, poboljšati učinkovitost i omogućiti nam da izgradimo više Rangera za naše kupce.”

Uz svoju zastupljenost u odboru TASEZ-a, Ford također usko surađuje sa sve tri grane vlade i relevantnim državnim subjektima, poput Transneta, u razvoju željezničkog koridora velikog kapaciteta između provincija Gauteng i Eastern Cape. Ovo će biti linija s cjelovitom uslugom koja povezuje tvornicu Silverton i TASEZ s Port Elizabethom, u kojoj se nalazi Fordova tvornica motora Struandale i posebna ekonomska zona Coega.

Željeznički teretni koridor velikog kapaciteta Gauteng – Eastern Cape kanalizirat će svu Fordovu ulaznu i odlaznu logistiku isključivo kroz Port Elizabeth, kako bi podržao veće količine proizvodnje. Predviđa se da će stvoriti tisuće radnih mjesta.

“Fordova ulaganja u naše proizvodne operacije u Južnoj Africi podcrtavaju našu trajnu predanost isporuci sve boljih vozila našim kupcima u Južnoj Africi i širom svijeta, istovremeno pružajući bolje mogućnosti našim zaposlenicima, novim članovima tima i našim zajednicama”, rekao je Neale Hill, generalni direktor Ford Motor Company Južne Afrike.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin