ZANIMLJIV NOVITET

FUSO Canter, zanimljiv kamiončić za početak nastupa u Japanu

Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC), jedan od vodećih azijskih proizvođača gospodarskih vozila pod okriljem Daimler Trucks Asia predstavio je novi laki kamion Canter.

Novi model, koji stiže s redizajniranom kabinom, bit će dostupan putem MFTBC maloprodajnih mjesta diljem Japana od studenog 2020. godine dok u Europu stiže dvije godine kasnije.

Novi Canter je prvi kamion u Japanu koji je serijski opremljen s naprednom sigurnosnom značajkom Active Sideguard Assist. Sustav prepoznaje pješake ili druga vozila na lijevoj strani kamiona putem radarskih senzora i upozorava zvučnim signalom ukoliko otkrije bilo kakav rizik od sudara dok vozač upravlja ulijevo ili je uključio lijevi pokazivač smjera. Osim naprednog sustava kočenja u nuždi (AEBS), elektroničkog programa stabilnosti (ESP®) i sustava pomoći pri zadržavanju vozne trake (LDWS) koji je već uključen u prethodni model, ugrađeni Active Sideguard Assist pruži dodatnu sigurnosnu podršku. Sa serijskim Active Sideguard Assistom u novom Canteru svi modeli kamiona dostupni na japanskom tržištu od sada se isporučuju s tim sustavom.

Novi Canter također ima redizajnirano naličje koje kombinira povijesne dizajnerske elemente marke, reflektirajući laki transport i “moderni i čvrsti” koncept. Pomlađena kabina također odražava FUSO-ov dizajn Crnog pojasa, koji je primijetan i na drugim vozilima iz ponude. Elegantne linije kabine integriraju LED prednja svjetla i predstavljaju tehnološki i konceptualni razvoj nakon deset godina.

Osim toga, u novi model je instalirana FUSO telematska platforma Truckonnect®, čiji je cilj podrška operacijama voznog parka i upravljanju vozilima. Truckonnect se na daljinu povezuje s vozilima i prati podatke o lokaciji, učinkovitosti uštede goriva i statusu rada, uključujući upozorenja na sve možebitne tehničke probleme. Informacije iz vozila dijele se u stvarnom vremenu s MFTBC-ovim Centrom za korisničku pomoć (CAC) 24 sata dnevno. U slučajevima kada se otkrije rizik od kvara, putem CAC-a može se pružiti potrebna potpora, uključujući informacije o rokovima pružanja usluga te smjernice za održavanje.

Truckonnect je već uveden u FUSO-ove teške i srednje kamione, kao i u potpuno električni eCanter.

Kako bi podržao vozače lakih kamiona koji zahtijevaju jednostavan pristup kabini za gradske isporuke, novi Canter također ima FUSO Easy Access sustav. S ovom novom značajkom vozači mogu zaključati i otključati vozilo jednostavnim pritiskom prekidača na kvaki, sve dok je daljinski ključ u blizini vrata. Udobnost i učinkovitost vozača također je poboljšana prekidačem motora bez ključa.

Tijekom proteklih desetljeća, MFTBC je kontinuirano unapređivao svoj laki kamion kako bi udovoljio potrebema kupaca. Ovaj Canter, sa svojim unaprijeđenim dizajnom, naprednim sigurnosnim značajkama i funkcijama povezivanja, ima za cilj donijeti novu razinu sigurnosti i učinkovitosti na cestu.

foto: Daimler

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin