NOVO ČUDO IZ KINE

GAC Aion Hyper SSR, kineski hiperauto, skida skalp Rimac Neveri

-

GAC Aion Hyper SSR s četiri elektromotora ukupne snage 1225 KS do stotke katapultira za 1,9 s, može potegnuti 412 km/h, a stoji “samo” 240.000 eura

Kineski GAC Aion Hyper SSR potpuno je novi električni hiperautomobil koji obećava performanse u rangu s najbržim električnim vozilima na planeti, uključujući već proslavljeni Rimac Nevera. Na prvi pogled, izgleda wow, ima podizna vrata u stilu Lamborghinija, s pogonom 4×4 i ukupnom snagom 1225 KS (901 kW) pruža Top Gun performanse.

GAC Aion Hyper SS do stotke ubrzava za 1,9 s, pa bi trebao biti najbrže ubrzavajući automobil na svijetu.  Za usporedbu, Rimac Nevera do stotke ubrzava za 1,97 s, a bolid Formule 1 za 2,6 sekundi. U usporedbi s Rimac Nevera GAC Aion Hyper SSR je višestruko jeftiniji, a verzija s pogonom na sva četiri kotača košta nešto manje od 1,7 milijuna juana, odnosno oko 240.000 eura.

Varijanta s pogonom na stražnje kotače (koja je i dalje vrlo brza s referentnim vremenom sprinta od 2,3 sekunde) koštat će ispod 1,3 milijuna juana, ili nešto više od 180.000 eura, što se čini kao prilično dobra cijena s obzirom na izgled i performanse. Prve isporuke kreću 2023., a broj vozila koje namjerava izraditi još nije potvrđen. Vjerojatno će to biti prilično mala ponuda, ali ako ga tvrtka uspije homologirati za druga tržišta, ne bi trebala imati problema s pronalaženjem kupaca.

Kokpit izgleda prikladno za neobični hiperautomobil, čak i ako je prilično minimalistična i suzdržana u usporedbi sa skupljim sličnim vozilima. Upravljač ima ravni gornji i donji dio, vozač ima 8,8-inčni digitalni zaslon koji prikazuje osnovne informacije, a tu je i 14,6-inčni središnji zaslon koji je nagnut prema vozaču kako bi pružio još sportskiji osjećaj.  Dizajneri su također odabrali vrlo upečatljivu ljubičastu kožu ili sjedala, upravljač, vrata i donji dio armaturne ploče dajući naslutiti da je prilagodba uzeta u obzir.

Za mnoge ljude koji kupuju skupe superautomobile, konfiguriranje vozila tako da bude jedinstveno i da postoji još jedno poput njega sastavni je i važan dio iskustva. GAC Aion Hyper SSR pokazuje koliko cijene u klasi električnih hiperautomobila mogu biti prenapuhane, mnoge će se stvari relativizirati te može postati zanimljiv na svjetskom tržištu.

Autor